Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:34, 16. 5. 2018.

| Društvo

"Svi se pozivamo na prava i slobode, a nismo ispunili obaveze"

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Okrugli sto Šta znači biti građanin Evrope
"Do ove situacije dovelo je apstiniranje od javnog života"; foto: JV/M.J.

Okrugli sto na temu "Šta znači biti građanin Evrope", održan u Nišu, građani su iskoristili i da skrenu pažnju na neke nedostatke Evropske unije, poput toga što institucije ostaju gluve za probleme na medijskoj sceni Srbije. Takođe, sociolog Srđan Barišić je kao problem istakao što svi govore o nekim pravima i slobodama, ali zato ne uzimaju u obzir dužnosti i obaveze.

Kao ono što prvo treba da čini građanina Barišić je istakao društvenu odgovornost, kako prema sopstvenoj egzistenciji, tako i prema egzistenciji svakog drugog građanina.

Činjenica je da smo svi počeli da se pozivamo na neka prava i slobode, bez svesti o tome da u takvoj konstelaciji pojmova i procesa nismo ispunili svoje primarne obaveze i dužnosti. Sa druge strane, kolektivno smo ljubomorni što Šveđanin onako dobro živi. A onda Šveđaninu 50 % zarađenog uzme država, ali država odgovorno menadžeriše tim novcem. Šveđanin nije ljut, već je ponosan što živi u takvom sistemu, a onda vidimo da brkamo te lončiće - priča Barišić.

Objašnjavajući pojam građanstva, profesor Đokica Jovanović smatra da je prvo što karakteriše građanina kritička misao, te da sve ostali dolazi kasnije. On ovu definiciju ilustruje Grupom građana Udruženi pokret slobodnih stanara, čiji je i sam član, objašnjavajući da je građanin onaj koji je spreman da kritički misli i kritički dela.

Kritička misao je ono što je Evropa zaista ponudila svetu. Kritička misao je rodno mesto pobune i to ide ruku pod ruku sa Sartrom - osnovno građansko pravo je pravo na pobunu, sve ostala prava dolaze kasnije. Tek kada se pobuniš, ti pokazuješ da imaš svoj ljudski i građanski identitet, tek kada se okreneš prtoiv autoriteta bilo kakvog - priča Jovanović.

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević ograničio se na ljudska prava i na vladavinu zakona, pogotovu u oblasti informisanja. Blagojević navodi da je svedok toga da se u Srbiji ne poštuju ljudska prava, a da najviši predstavnici Evropske unije praktično ohrabruju sve to na jedan diplomatski način.

Problem je što kada novinari ukažu na cenzuru i autocenzuru u Srbiji, Johanes Han kaže “Dajte mi dokaz”, a onda se okrene i kaže “Moj prijatelj Aleksandar”, govoreći o predsedniku Vučiću.

Imamo zvanično snažno proevropsku Vladu i imamo najuticajnije medije, koje ista ta Vlada kontroliše, a koji su snažno antievropski, da ne kažem proruski. Mislim da u odgovoru na to pitanje vidimo suštinu problema. Ja mislim da civilno društvo i mediji mogu da učine dosta toga, ali ne bez podrške te iste Evrope, a ta ista Evropa evo šta radi - priča Blagojević.

Iako se slaže i razume ove probleme, kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić smatra i da su za takvu situaciju krivi ljudi, koji odbijaju da se bave politikom i na taj način odlučuju o svojoj budućnosti.

Po mom mišljenju, ukoliko mi to kao građani ovog prostora radimo, teško da može doći bilo ko sa strane. Mi stalno očekujemo neku vrstu mesijanske pomoći, a čini mi se da se ona nekako neće dogoditi u tom smislu u kom joj se mi nadamo i da zapravo ono što je potrebno uraditi je da svako od nas u svojim mikro sredinama govori onako kako mi ovde govorimo i ne samo da govori - priča Đurić Bosnić.

Inače, okrugli sto je organizovan u okviru projekta “Mladi u eri post-istine: proširi vidike", čiji je cilj ukazivanje na nove trendove u svetu, regionu i Srbiji i predlaganje praktičnih politika, kada je reč o mladima. Projekat se sprovodi uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, a u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, pa je moderator bila Izabela Kisić, izvršna direktorka Odbora.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Меда

    14:01 // 17. 5. 2018.

    "Đokica Jovanović smatra da je prvo što karakteriše građanina kritička misao..."

    Још да имамо критичку мисао не само ка томе шта даје чланство у Колхозу ЕвроЗаједнице већ превасходно шта узима па да ставимо на вагу и измеримо.

    Али авај, то није политички коректно питање а још мање задатак лобистичке групе “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”

  • Građani Niša

    11:58 // 17. 5. 2018.

    Treba ukinuti svako pravo na rad radio stanici niške eparhije-GLAS..oni ljudi imaju tako loš pristup i tehniku da to nije za javnost. Čas im probija tehnika (te se samo pojača te se signal sam stiša) a zadnjih dana im se signal SKORO PA I NE ČUJE!!! Ako nemate tehniku i uslove i kvalitetan personal-NEMOJTE DA RADITE jer samo nervirate ljude..Koja je vaša misija ako brukate DELO BOŽIJE??!

  • Đurić Bosnić

    10:17 // 17. 5. 2018.

    vidi problem u bežanju od bavljenja politikom, a ne u lošim zakonima koji nas sprečavaju da biramo direktno odbornika, predsednika opštine, gradonačelnika, poslanika, načelnika policijske stanice i javnog tužioca. Kada tužilac i načelnik PU budu zavisili od naših glasova radiće profesionalno svi na državnom kazanu, biće motivisani kaznom koja sledi za nepoštovanje zakona i bahaćenje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: