Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 3. 6. 2021.

| Društvo

Svi u istoj kući sa različitim adresama, pometnja u Pasi Poljani zbog brojeva kuća

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
pasi-poljana6-foto-tr
Jedna kuća ima broj 55, pored nje broj 37; foto: JV/T. R.

Naročito je komplikovano kada hitna pomoć, kućna nega ili pošta dođe u niško naselje Pasi Poljana, jer u njemu većina kuća nema brojeve. Meštani kažu da je u nekim ustanovama takođe problem kada im vide adresu u ličnoj karti, a situaciju sa brojevima u ovom naselju iz Republičkog geodetskog zavoda opisuju kao specifičnu.

pasi-poljana2-foto-tr Mnoge kuće bez broja; foto: JV/T. R.U jednoj ulici, jedan pored drugog, brojevi 37 i 55. Specifičnost ovog naselja tako je to da u njemu građani mogu da pronađu svoju adresu preko digitalnog servisa "Geosrbija", ali je većina kuća bez brojeva, a one koje ih imaju nekada nisu logično povezane, kažu meštani.

I tako, kažu, nastaje zbrka. Na nju je naišao i stanovnik Pasi Poljane koji živi u legalizovanoj kući, ali je imao problem u niškoj Policijskoj upravi kada je prijavljivao na svoju adresu dvoje novih ukućana.

Službenica se čudila što mi u ličnoj karti stoji „Pasi Poljana b.b.“ i tražila da donesem neke račune od struje da vidi da li i tu stoji isto. Tek kad sam to odneo, prijavila je novog člana. Onda sam otišao da prijavim drugog stanara na svoju adresu i tada su mi doneli neki papir iz Katastra, rekli mi da imam broj kuće i pokazali koji je. Rekli su mi da treba da platim neke takse, podnesem zahtev i promenim adresu jer sad imam broj. Sve je mnogo konfuzno i besmisleno – kaže meštanin.

pasi-poljana4-foto-tr Teško se snalaze taksisti, kao i poštari; foto: JV/T. R.Svi njegovi ukućani sada imaju različite adrese u ličnim kartama – nekima stoji samo „Pasi Poljana b.b.“, nekima i naziv ulice, a nekima i broj za koji nisu ni znali da postoji.

Vozači hitne pomoći, brze pošte i taksisti, prema rečima meštana Pasi Poljane, često kruže po naselju dosta dugo dok pronađu koga treba. Dodaju i da je veliki problem kad je njihov poštar na odmoru ili bolovanju, pa dođe novi koji ih ne poznaje. pasi-poljana-foto-tr Ima dodeljenih brojeva, ali ih mnogi ne znaju;foto: JV/T. R.

Ovo je kao da ne živimo u 21. veku. Ranije je poštar ostavljao poštu u dragstorima ili kod porodice koju pronađe, pa da oni dele dalje. Sad nas zna i nemamo većih problema, ali kad ga neko zameni nastaje haos. Nedavno mi je tako izgubljen važan dokument – žali se jedan građanin.

Iz RGZ-a navode da su se zakoni koji se tiču adresa i brojeva kuća dosta menjali i da ne znaju šta se konkretno desilo u ovom naselju. pasi-poljana23-foto-tr Nejasno kako je došlo do ove zbrke; foto: JV/T. R.

Ta prigradska naselja su se obično naglo širila, mnoga su sa nelegalnom gradnjom, a ulice su nekako nastajale spontano, bez većeg reda. U suštini, kad neko gradi kuću on treba da podnese i zahtev za broj – objašnjavaju iz RGZ-a.

Za Grad Niš je, kako saopštavaju, završeno ažuriranje adresnog registra i svi podaci su javno dostupni na digitalnom servisu „Geosrbija“, a građani u niškom Katastru mogu dobiti besplatno obaveštenje o broju kuće koja se nalazi na određenoj parceli.

Dalja procedura nije besplatna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    12:26 // 4. 6. 2021.

    Nije samo tamo pometnja. U Nas Nikola Tesla prema N. BANJI je opšti haos. Ne znamo ni tačnu ulicu a kamo li broj. Katastrofa!

  • Razbibriga

    18:53 // 3. 6. 2021.

    "Gradjani", obratite se svom odborniku,sto ga za flasu zejtina i kilo brasna glasaste ! Ako,uopste ,znate ko je !

  • Nesa Matejevac

    16:39 // 3. 6. 2021.

    Tako je to u birokratiji,menjaju imena ulica samovlasno bez pitanja ljudi koji tamo zive i skupo je da zamene table.Sramota je sto su dobrovoljci ratova od 1991-1999 ostali bez imena ulica verovatno nisu zasluzili a branili su srpski narod.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: