Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 6. 2. 2013.

| Društvo

Svrljig brendira belmuž

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
DSCF5284.JPG
Belmuž, jelo od mladog sira i projanog brašna

Opština Svrljig postala je deo međunarodnog projekta “Ukusi i teritorije” koji sprovodi francusko Udruženje proizvođača organske hrane “Arbio”.

Cilj projekta je promovisanje i valorizacija srpskih lokalnih poljoprivrednih proizvoda, a pored Svrljiga, u ovaj projekat uključene su opštine Bela Palanka, Osečina i Sremski Karlovci.

Svaka od ovih opština iz Srbije predstaviće svoje brendove iz oblasti organske poljoprivrede, pa će tako Svrljig prezentovati belmuž, jelo od mladog sira i projanog brašna, Bela Palanka će predstaviti banicu, Osečina šljivu, a Sremski Karlovci bermet, tradicionalno karlovačko aromatizovano vino.

2 O detaljima projekta sa predsednikom opštine Svrljig Milijom Miletićem i njegovim pomoćnikom Markom Mladenovićem razgovarali su Anri Lui Vedi, gradonačelnik francuskog grada Brikbek, Saša Miljković, počasni konzul Francuske, Vi Ngujen, predstavnica Udruženja proizvođača organske hrane “Arbio” i Žulijet Delkluz, koordinator projekta “Ukusi i teritorije”.

Svrljižani su goste iz Francuske upoznali sa specijalitetima svrljiškog kraja i sa turističkim potencijalima, sa posebnim akcentom na netaknutu prirodu koja je osnov organske proizvodnje, a prikazan im je i promotivni film o privrednim i turističkim potencijalima.

Gradonačelnik Brikbeka, Anri Lui, izrazio je uverenje da će, osim učešća u ovom projektu, i turizam biti jedna od spona između Svrljiga i gradova u Francuskoj i izrazio nadu da će Svrljig ozbiljnije krenuti u promociju turizma jer za to ima veliki potencijal.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srđan M. Tomić

    11:35 // 6. 2. 2013.

    Konačno, da u Svrljigu prevlada svest da je valjano osloniti se na sopstvenu pamet i resurse, kojih ima malo gde u Srbiji. Želim da verujem da će se zbog belmuža i oko belmuža uposliti mnogi mladi bračni parovi, koji će obezbediti stabilniju budućnost dolazaćim naraštajima u delu Srbije, koji krase mnoge neotkrivene lepote i realni potencijali za svakovrsni napredak jugoistoka Srbije i čitave države.Srđan M. Tomić, zemljodelac i novinar-istraživač iz Zaječara, poreklom iz svrljiškog Niševca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: