Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 1. 11. 2012.

| Društvo

Svrljig: održana sednica Veća

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
8.sed.OV.jpg

Današnja 8. sednica Opštinskog veća, kojom je predsedavao predsednik opštine Milija Miletić, obilovala je nizom značajnih informacija i diskusijom većnika o bitnim odlukama za Svrljižane.

Šef  Odseka za finasije Marina Savić podnela je izveštaj o rebalansu budžeta u kome je naglašeno da je u ovoj godini izvršenje od 90%,  što nije zabeleženo u prethodnih nekoliko godina.

- Izvršenje ukupih prihoda i rashoda je takvo da trenutno imamo i suficit. Kada je reč o rebalansu, on je urađen u okviru raspoloživih sredstava, prebacivanjem sa pozicija gde je procenjeno da neće biti utrošena kako je prdviđeno, na pozicije kojima su sredstva potrebna i realizacija izvesna – kaže Marina Savić, šef Odseka za finansije.

Konačnu reč  o rebalansu budžeta daće odbornici na sednci Skupštine opštine, koja će najverovatnije biti održana ovog meseca.

Predsednik opštine Milija Miletić kaže da umanjenje taksi prema republičkom propisu neće uticati na ubiranje prihoda u znatnoj meri, jer je, u interesu građana, već ranije doneta odluka da se takse maksimalno umanje i olakša ionako teška finasijska situacija žitelja opštine, pa se na njiih nije mnogo ni računalo.

Većnici su na današnjoj sednici jednoglasno doneli i Odluku o finasijskoj pomoći bračnim parovima, a značajno je za građane da je za novorođenčad nadoknada povećana od 25.000 na 30.000 dinara i pomoć za decu do godinu dana starosti sa 5.000 na 7.000 dinara. Na novčanu premiju prilikom sklapanja braka ubuduće mogu da računaju samo bračni parovi do 45 godina starosti.

- Više puta ističem da je naš cilj borba protiv bele kuge koja je desetkovala naše područje. Otuda i prilagođavanje odluke da zadržimo mlade i perspektivne ljude i da uvećamo broj članova porodice. Jedna od obaveza je, ako nema zdravstvenih problema, da bračni parovi uvećaju porodicu rođenjem bar jednog deteta, što se ne može očekivati od onih u pedesetim godinama, a ima i takvih, koji su se više puta venčavali i prijavljuju se za formalno sklapanje braka da bi dobili nadoknadu, što za nas sigurno nije dobra investicija – kaže predsednik Miletić.

Jedna od odluka većnika sa današnje sednice je i da se, radi  prilagođavanja zakonskim propisima i širenja delatnosti, zbog unapređenja turizma prvenstveno, za šta Svrljig ima dosta potencijala, naziv Kulturnog centra promeni u Centar za turizam, kulturu i sport.
Šef Odseka za privredu Vlada Krstić prezentirao je većnicima Plan ruralnog razvoja Nišavskog okruga do 2021. godine, sa posebnim osvrtom na  mesto i ulogu Svrljiga.

Reč je o značajnom dokumentu, koji je posebno bitan uslov za konkurisanje za dobijanje investicija iz predpristupnih fondova EU i druge donacije, kao i za privlačenje potencijalnih investitora.

Većnici su usvojili i Program rada i finasijskog plana Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede i razmatrali izveštaj o radu Opštinske uprave, uz davanje predloga za novu sistematizaciju u ovom organu.
 


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mile

    11:13 // 2. 11. 2012.

    Vecnici sve sami predsednikovi kadrovi sa mozda zavrsenim osmim razredom. Bruka za ovu malu lepu sredinu

    • Auuu Mileeee!

      20:16 // 2. 11. 2012.

      Gde je bio doktor nauka, ajde mile pomazi sa te tvoje visocije skole!!! 'El megatrend mile tvojete diplome?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: