Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:29, 20. 8. 2021.

| Društvo

Svrljiški i niški izviđači uvežbavali veštine u prirodi na kampu u Niševcu

Autor:J. Ž. i A. K.Izvor:Južne vesti
izvidjaci svrljig
Na desetodnevnom kampu izviđači obišli i kule starog Svrljiga u selu Varoš; foto: OI "Josif Pančić"

Četrdeset izviđača i planinki Odreda "dr Milenko Hadžić" iz Svrljiga i "Josif Pančić" iz Niša provelo je 10 dana, od 4. do 14. avgusta na izviđačkom kampu ”Koloseum” u Niševcu kod Svrljiga, gde su kroz igru i pesmu na izletima u okolini kampa učili i usavršavali izviđačke veštine, poput šifrovanog pisma i osnova orijentacije u prirodi.

Pored izviđačkih veština, učesnici su kroz teoriju, ali i praktičnu vežbu, od stručnjaka iz Gorske službe spasavanja učili o prvoj pomoći i procesu spasavanja u prirodi. Takođe, gost kampa bio je i vatrogasac koji je učesnicima pokazao načine gašenja požara, kao i koji sve postupci mogu prouzrokovati požare u prirodi. izvidjaci svrljig Rimskim putevima kroz impozantnu Svrljišku kiisuru; foto: OI "Josif Pančić"

Rimskim putevima, nad klisurom Svrljiškog Timoka, izviđači i planinke su se tokom kampa uputili na prvo samostalno noćenje pod vedrim nebom, poznato kao hajk. Od šatorskih krila i onoga što su mogli naći u prirodi, napravili su svoj zaklon i uz druženje oko logorske vatre proveli noć sa svojim vodnicima.

Kiša meteora ulepšala je ovogodišnji kamp ”Koloseum”, pa su izviđači i planinke imali priliku da uče o zvezdama, sazvežđima i noćnoj orijentaciji.

Na kampu sam se odlično proveo, bile su odlične aktivnosti i upoznao sam dosta novih drugara. Aktivnost koja mi je bila najzanimljivija je polaganje za veštinu ”kurir”. Naučio sam mnogo novih stvari koje se nadam da ću moći da koristim u budućnosti. Pored toga, išli smo i na izlet do starog rimskog grada (Kule, selo Varoš; prim. aut.) i svideo mi se onaj stari rimski put kojim su Rimljani prolazili, kao i ruševine koje su ostale od samog grada - kaže izviđač Vasilije Marinković.

Ovogodišnjem kampu ”Koloseum”, pridružili su se i najmlađi članovi odreda, poletarci i pčelice, koji su 5 dana boravili pod šatorima i kroz kreativne radionice učili o zaštiti prirode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: