Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 29. 12. 2018.

| Društvo

Svrljiški sveštenik duhovne poruke prenosi uz zvuke gitare

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Mladen Marinković sveštenik sa gitarom foto Aleksandar Kostić
Sveštenik sa gitarom kaže da nema iskrene molitve dok se Bogu ne obratimo svojim rečima; foto: Aleksandar Kostić

Već 2 godine je Mladen Marinković jedan od sveštenika u Svrljigu i, pored redovne službe, uz svoju gitaru, piše i komponuje duhovne, ali i one "obične" pesme. Retkost među sveštenstvom, lepa i nesvakidašnja slika, a njegove kompozicije već su se našle na repertoaru mnogih horova, izvođene su i na Vaskršenjm koncertu u Hramu Svetog Save, a stigle su i do Rusije.

Skroman i po službi, ali i sam po sebi, sveštenik Mladen to ipak ne ističe kao neke svoje uspehe. Iako mlad, sa tek 32 godine, već ima "bogat staž", od veroučitelja, preko đakona, do sveštenika koji služi u Svrljigu.

2 Mladen Marinkovic pop sa gitarom foto aleksandar kostic Kroz muziku prenosi duhovnu poruku; foto: A. KostićOvaj rođeni Aleksinčanin počeo je da privlači pažnju najpre upotrebom gitare u verskoj nastavi, deci se to dopalo, raspitivali su se da li je on zaista napisao neku od pesama koje su zajedno izvodili i to mu je davalo elan da nastavi sa takvim načinom rada.

Uzor su mi bile svakako bogomoljačke pesme vladike Nikolaja i tako sam i ja poželeo da pišem svoje. Nema iskrene molitve dok se Bogu ne obratimo svojim rečima - priča Mladen.


Preko niškog hora do velikog Vaskršenjeg koncerta i Rusije

Na svom Jutjub kanalu počeo je da objavljuje svoje kompozicije, jer je, kaže, veliki tremaroš i sebe ne smatra za neku javnu ličnost, pa mu je internet najviše odgovarao. 3 dečji hor i mladen marinkovic U Svrljigu često sa nastupa sa dečjim crkvenim horom; foto: A. Kostić

Dok je bio đakon u niškoj Sabornoj crkvi, nekoliko nastupa je imao sa Dečjim crkvenim horom "Branko" koji je nastavio da izvodi njegove kompozicije. Upravo taj hor izveo je njegovu pesmu "Svetlost Vaskrsenja” na Vaskršnjem koncertu u hramu Svetog Save u Beogradu koji je direktno prenosio RTS. Isti hor izvodio je njegove kompozicije i u Rusiji, a pojedini autori i sveštenstvo već su se raspitivali ko je autor tih pesama.

U Svrljigu ovaj sveštenik radi i sa dečjim crkvenim horom pri Sabornom hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, a danas gotovo da nijedan događaj ne prolazi bez njihovog nastupa.


4 pop mladen marinkovic foto aleksandar kostic Najsrećniji je kad deca pevuše njegove pesme i shvataju njihove poruke; foto: A. KostićDuhovna poruka najbitnija

U svom radu, duhovnom i muzičkom, već je pridobio Svrljižane koji su navikli da ga viđaju sa gitarom, a svoje reči, najčešće one duhovne, prenosi im direktno, u crkvi, ali i kroz muziku.

Nema ambicije, jer, kaže, u ovom vremenu se ne može planirati.

Nije mi bitna lična promocija, već promocija ideja koje moje pesme nose. Voleo bih da se neka od mojih pesama nađe na nekom Vaskršnjem ili Božićnom albumu, gde bi ih izvodio neko od poznatijih umetnika - kaže Mladen.

Mišljenja je da je broj pesama koje je napisao mali, čime nije zadovoljan, ali i da ipak teži kvalitetu. Radostan je najviše, kako sam ističe, kad vidi da njegove pesme pevuše deca, najiskrenija bića.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Opštine Svrljig. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna Davidovic

    22:21 // 1. 12. 2021.

    Plemenitost,samilost i covekoljublje krase naseg oca Mladena.Neka mu Bog podari duhovnu snagu da i dalje pomaze svojim vernicima.

  • Lana

    08:46 // 9. 1. 2019.

    E da je više ovakvih primera...

  • Dejan

    20:41 // 4. 1. 2019.

    Mladen je, pre svega, dobar čovek.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: