Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 18. 12. 2015.

Svrljiško ždrelo – živopisna klisura koju prati pruga

1 Voz "Romantika" ponekad sa turistima prođe kroz klisuru; foto: zeleznice.in.rs

Nakon što je pre više miliona godina veliko jezero koje je, po mišljenju geologa, ispunjavalo svrljišku kotlinu, počelo da otiče, produbljujući nekoliko stotina metara visoku stenu, stvorilo je kanjon Svrljiškog Timoka, jednu od najslikovitinjih klisura Srbije.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • pera lozac

    07:41 // 19. 12. 2015.

    Dobro da se ne zove "Varoško ždrelo"... :D

  • proleter

    22:58 // 18. 12. 2015.

    Jedan od najboljih tekstova ja Južnim vestima.
    Imao sam priliku da prođem tu deonicu vozeći se drezinom sa radnicima Železnica. To se ni iz voza ne može doživeti koliko je lep kanjon na mestima gde pruga prelazi reku.
    A biser teksta je spominjanje legendarnog filma "Bitka za Južnu prugu" (prigodno obzirom na naziv portala), bolji je od "Bitke na Neretvi" sa legendarnim Gidrom u najboljem izdanju.

  • pera lozac

    07:39 // 19. 12. 2015.

    Zamolio bih autore texta t.j administratore da se jave na mail ako zele prave slike i pravu pricu.. Jer ova je škrta isuviše, slike siromašne.. Priča isuviše jeftina za ovu "Svrljišku princezu" ili "Niševačku klisuru".. I bez uvrede, molim...

  • mladen

    08:09 // 21. 12. 2015.

    Tekst vam je odlican ja sam iz Za i godinama putujem ovom prugom od malih nogu mi je bila interesantna. Ko nije bar jednom prosao ne zna lepotu ove Svrljiske princeze.

  • Sale Jatak

    22:42 // 18. 12. 2015.

    Ovo treba videti uzivo. Ne secam se kada zam poslednji put putovao vozom tom prugom, mozda krajem proslog veka ali u drustvu i ne gledajuci van... Mada, skoro sam gledao fotke prijatelja koji su isli kros motorima, prelepo.

  • Vladimir

    13:22 // 19. 12. 2016.

    Na slici sa Pašićem, koja je u vašem članku kropovana, primećuje se nesimetrija. Na levoj strani je Pašić i ostali političari a na desnoj je tunel sa samo jednim čovekom koji drži karbidnu lampu. To je Krsta Velimirović, zvani Mora, inženjer za tunele. On je napravio skoro sve tunele u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslaviji. Pravio je i Šargansku petlju. 1912. je stigao u Niševac

  • Slobodan Ilic

    15:14 // 7. 1. 2020.

    Pruga Nis - Svrljig - Knjazevac - Zajecar je, po lepotama prirode kroz koje prolazi, jedna od najlepsih pruga u Evropi. Pruga i stanicne zgrade su trenutno u rekonstrukciji. Ovo me veoma raduje, ali zameram sto se stanicnim zgradama ne vraca prvobitni izgled. To su umetnicke vrednosti, remek-delo cuvenog arhitekte Petra Gacica!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: