Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:34, 14. 10. 2017.

| Društvo

Svrljižanka voće i povrće pretvara u umetnička dela

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Umetnička dela od voća i povrća; foto: A.K.
Umetnička dela od voća i povrća; foto: A.K.

Da u veštim rukama jabuka ili rotkvica mogu postati cvet ruže ili predivan labud, a lubenica pravo umetničko delo, pokazuju radovi učiteljice Nakice Antić iz Svrljiga, jedne od retkih osoba kod nas koje se bave karvingom, a da nisu profesionalni kuvar.

Karvingom, kako se naziva ova veština, bavi se oko 7 godina. Rezbarenje je u početku bio njen hobi, a već par godina ona svoje radove izlaže na raznim sajmovima, ali i, po zahtevu, na privatnim veseljima. Nakica karving foto a.k. Nakica svoje radove često izlaže na raznim manifestacijama; foto: A.K.

Karving je umetnost i potiče sa Tajlanda gde je kod njih u školi obavezan predmet. Kod mene se interesovanje javilo u najranijoj mladosti, jer sam uvek volela da dekorišem, posebno kada je reč o trpezi - da ona pleni, ne samo ukusom, već i da se i pogled zadrži - kaže Nakica.

Od jedne obične jabuke ona začas napravi cvet ili labuda, a uz specijalne noževe, kaže, neophodni su pre svega ljubav, strpljenje i mašta.

Često me pitaju zašto ovo radim kad prođe par dana i više ga nema jer nije dugotrajno, ali ja jednostavno to volim i to me smiruje - objašnjava Nakica.


Kreativnost, vešte ruke i oštro sečivo

Ako se radi o voću, o povrću, ono u rukama ove svrljiške učiteljice mora da pleni i lepotom, ne samo ukusom.

nAKICA KARVING FOTO B.G. Nakičini "voćni stolovi" sve češće se nalaze i na privatnim veseljima; foto: B.G.

Za dekoraciju jedne lubenice potrebno joj je oko 2 i po sata rada, za tikvicu oko sat vremena, a rezultati su očaravajući.

Ipak, ona se svakom svom radu i sama obraduje i za nju je karving jednostavno - opuštanje. 4 NAKICA karving privatna arhiva Strpljenje, kreativnost i oštro sečivo Nakice Antić, voće i povrće pretvaraju u umetnost; foto: privatna arhiva

Samo čovek treba da bude dovoljno uporan i ako ima neku nit u sebi koja malo vuče na umetnost, sve ovo zaista nije teško da se nauči. Kreativnost, vešte ruke i oštro sečivo su sveto trojstvo karvinga - kaže Nakica.

Na mestima gde izloži svoje radove, ljudi su impresionirani i skoro niko ne ostaje ravnodušan. Retki su oni koji jednostavno prođu, a da se ne zadrže da pogledaju Nakičine radove.

Od svih mesta, ističe da joj je nekako najlepše na domaćem terenu, na svrljiškoj "Belmužijadi" gde svake godine izlaže svoje radove, a brojni posetioci tu i na delu mogu videti kako ova svrljiška učiteljica voće i povrće pretvara u prava umetnička dela.

5 nakica karving foto a.k. Najradije svoje radove Nakica izlaže na svrljiškoj "Belmužijadi"; foto: A.K.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Opštine Svrljig. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: