Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:56, 7. 9. 2017.

| Društvo

Tajni izbor direktora preduzeća u Nišu - zakonska obaveza ili prostor za korupciju?

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Izbor direktora
Da li želite da znate ko su kandidati za direktorske fotelje?; Foto: A. Kostić

Dok se gradonačelnik Niša, kako kažu u Kabinetu, ne meša u izbor novih direktora niških javnih preduzeća, iz Skupštine Grada poručuju da ni oni ne znaju ko su kandidati, u Srpskoj naprednoj stranci u Nišu kažu da je “nerealno tražiti imena kandidata u ime demokratije”. Netransparentnost rada Komisije za izbor direktora kod građanskih udruženja budi sumnje na korupciju.

Postupak izbora direktora 11 niških javnih preduzeća počeo je pre 2 meseca kada je završen konkurs. Pregledane su sve prijave i odbačene one sa nepotpunom dokumentacijom, kazala je predsednica Komisije Olivera Igić.

Iako postoji veliko interesovanje javnosti da zna ko će biti izabran da vodi niška javna preduzeća koja su u vlasništvu Grada, odnosno građana Niša, da li su se kandidovali dosadašnji direktori ili neki političari, pod izgovorom zaštite podataka ličnosti nijedno ime nije objavljeno.

Transparentnost izbora direktora, kako kažu u Komisiji, biće obezbeđena tek kad se direktori izaberu i budu postavljeni na nove funkcije, a znaće se i rang liste od po 3 najbolja kandidata za svako preduzeće. Zašto ne mogu da se objave imena kandidata, ako će već 33 imena, po 3 za 11 preduzeća, biti poznata kad se sve završi, novinari Južnih vesti nisu saznali u Gradskoj kući, jer gradonačelnik Darko Bulatović nije želeo da komentariše “netransparentnost” postupka pod obrazloženjem “nemešanja” u rad Komisije.

Ni gradonačelnik ni Gradsko veće niti imaju ingerencije, niti se mešaju u izbor direktora, očekujemo da budu izabrani najbolji - poručuju iz Kabineta gradonačelnika.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković rekao je da izbor nije u nadležnosti Skupštine, već Komisije, i da ni on ne zna imena kandidata.

Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, blago iznenađen činjenicom da novinari nemaju nikakav uvid u izbor kandidata, ipak nije želeo da komentariše postupak jer to, kako kaže, nije u njegovoj nadležnosti, niti u nadležnosti Gradske uprave.

Pre 5 godina, čitav izbor za direktore javnost je mogla da prati na gradskom sajtu gde su redovno objavljivane sve odluke i rešenja Komisije. Takođe, potpuno je bio transparentan izbor i nekadašnjih načelnika gradskih uprava, kao i sekretara.


Milovanović: Izigravanje demokratske opozicije

Prvi čovek SNS u Nišu Zvezdan Milovanović, upitan da prokomentariše dosadašnju “tajnost” izbora direktora, izjavio je da se ne meša u ovaj postupak, ali da ne vidi razlog zašto ne bi bila objavljena imena kandidata, jer su već poslati pozivi za razgovor i “sve je već izašlo iz domena tajnosti”. On je rekao da ne može da naredi predsednici Komisije da objavi imena, ali da može da pita zašto se ne objavljuju. Ipak, dan kasnije, nakon što se čuo sa predsednicom Komisije, Milovanović je imao potpuno drugačiji pogled na transparentnost postupka za izbor direktora.

Razgovarao sam s predsednicom Komisije, ona je rekla da ne može da objavi imena jer to nije po zakonu, da ima obavezu da objavi samo rang listu od 3 kandidata kad se sve završi, i ja mislim da je u pravu. Rekla je da su je mnogi mediji pitali o izboru, a jedino Južne vesti traže imena. Ne razumem zašto toliko insistirate na takvoj banalnosti - navodi Milovanović.

Činjenica da je izbor pre 5 godina, takođe u vreme vlasti SNS, bio transparentniji i da postoji interes javnosti da zna ko su kandidati, za lidera SNS u Nišu nije dovoljan razlog.

To što je bilo pre tako, to je njihova stvar. A interes javnosti, koji interes javnosti, za imenima? Zaista me razočaravate, izigravate neku demokratsku opoziciju, slobodu medija i štampe. Stvarno vas ne razumem, mislite da u ime demokratije možete da tražite nešto što je nerealnost. I ja sam isto budala što zovem ženu da je pitam. Niste u pravu, pitajte i Poverenika za informacije - kaže Milovanović.

Iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja novinarima Južnih vesti objašnjeno je da ne mogu sve pristigle prijave biti objavljene na početku procesa, ali kad postupak uđe u fazu užeg izbora, gde se sad nalazi izbor direktora za niška preduzeća, sasvim je legitimno i dozvoljeno objaviti imena kandidata za direktore.


Građanska udruženja: Sumnja na korupciju

Proces izbora direktora treba da bude transparentan, tvrdi sociolog i aktivista Đokica Jovanović i objašnjava da u javnom sektoru ne može i ne sme biti tajni.

To je samo još jedan način koruptivnih radnji. U slučaju izbora direktora, mi smo duboko ubeđeni da je to tajnovito ponašanje, skrivanje iza zatvorenih vratiju, ustvari samo trgovina između partija koja je izgleda vrlo žestoka - kaže Jovanović.

Ono što je do sada je poznato, na osnovu šturih saopštenja koje je predsednica Komisije nakon brojnih poziva i poruka dostavljala medijima, je da nijedan kandidat ne ispunjava uslove za direktora Gorice, a da se najviše njih - 21, prijavilo za direktora Parking servisa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PP

    10:07 // 8. 9. 2017.

    Direktori moraju biti vanstranacke licnosti,sa dugogogdisnjim iskustvom i velikom strucnoscu.Drugi ne dolaze u obzir!

    • bata V.petrović

      11:00 // 8. 9. 2017.

      Biće poštovani PP uskoro to u Nišu.Samo još malo,da se žene vrnu iz drva, tako se kaže u moje selo.

  • Nenad

    09:04 // 8. 9. 2017.

    Nisi ti budala Zvezdane, narod je budala. Nislije pogotovo.
    "U ovoj zemlji, jedini gori od vlasti je narod"
    N.Prokic

  • Misko Grbin

    21:38 // 7. 9. 2017.

    Dobrovece gospodine Lambrozo, jeli je ovo jos jedna tvoja ujdurma, oko izbora direktora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: