Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 21. 1. 2016.

| Društvo

Tanak gradski budžet ponovo koči grejanje učionica

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Mija Stanimirovic
Školi "Mija Stanimirović" stižu upozorenja da će im isključiti struju; foto: etsmijastanimirovic.edu.rs

Oko desetak niških škola ove zime je zbog neredovnih uplata iz Grada dobavljačima lož-ulja imalo problema sa grejanjem, tako da su neki đaci prethodnih nedelja sedeli u učionicama sa hladnim radijatorima.

Đaci Škole sa osnovno i srednje obrazovanje "14. oktobar" su prošle nedelje bilo prinuđeni da sede u hladnim učionicama zbog čega su časovi bili skraćeni, ali nisu svi dolazili na nastavu jer su roditelji odbili da ih u takvim uslovima uopšte i šalju u školu. 

Zbog istog problema u OŠ "Stefan Nemanja" primorani su na štednju, a direktorka Aleksandra Projović ističe da se na grejanju štedi samo u vreme kada nema nastave. Nada se da će ostati toplo do kraja polugodišta i da će problemi tokom raspusta biti rešeni.

Treba i da se deca prilagode zimi. Pustili smo obaveštenje da se oblače u skladu sa godišnjim dobom. Mnogi među njima, najčešće osmaci, dolaze u tankim bluzama ili sa kratkim rukavima - kaže direktorka.

Problemi sa blokadom računa, zbog kojih je neizvesno grejanje učionica već nekoliko godina, postoji i u Elektrotehničkoj školi "Mija Stanimirović". Specifičnost ove škole je što se ne greje na lož-ulje, već kotlom na struju kojom se snabdeva preko sistema Elektronske industrije. 

Da bismo postigli radnu temperaturu, kotao mora da radi 24 sata. Tačno je da dugujemo, ali zato što Grad duguje nama. Često nam prete da će nam isključiti struju, a prema zakonu ustanovi ovakvog tipa struja ne sme da se isključi - kaže direktor ove škole Aleksandar Veljković.

Kada postoji opasnost da će se nastava držati u hladnim prostorijama, škole obaveštavaju Školsku upravu, a njen rukovodilac Dragan Gejo kaže da je ove zime takav problem imalo desetak niških škola.

Takvih problema nema, na primer, u Pirotu. Grad Niš nema dovoljno novca da uvek plati, a čak i kad uplati, sa računa škola koji su u blokadi poverioci odmah skinu novac jer uglavnom duguju za nešto drugo - objašnjava Gejo.


Uprava za obrazovanje: "Problema trenutno nema"

radijator U školama trenutno problema nema; foto: arhiva JVIz Uprave za obrazovanje, koja školama pokriva troškove za lož-ulje ili struju, kažu da su danas radijatori u svim niškim školama topli.

Trenutno nema urgentnih situacija što se toga tiče. Videćemo kako će biti od ponedeljka, ali nema razloga da ne funkcioniše sve kako treba. Lož-ulje se nabavlja sukcesivno, kako se ukaže potreba da bi što više škola bilo obezbeđeno - kaže načelnica Uprave Jelica Velaja.

Ona objašnjava da je grejanje u školi "14. oktobar" nestalo jer oni nisu na vreme obavestili Upravu i da je sve uplaćeno za manje od 48 sati od kada su oni mejlom od škole dobili informaciju o problemu.

Dodaje da je u svemu ovome bitna komunikacija i da se, kada u Upravi saznaju za problem, plaćanje računa posmatra kao prioritet.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    23:30 // 21. 1. 2016.

    Ljudi , decu treba pustiti da se "čeliče" , daj mi stari da se spasimo a ova vlast nam ide na ruku... ako nas ne dokrajči sa povećanjem penzija i smanjenjem plata za nezaposlene !
    Ne znam od muke , šta više da pišem ? Znam da mnoge iritiram a "možda" i nerviram ali... mora da se "ispucam" a u kući ne smem !
    Ko izmisli , ovi portali , alal mu vera !

  • shaft

    18:35 // 21. 1. 2016.

    Nastavlja se prica,po ustaljenom kliseu:skole kukaju i u pravu su,a odgovorni to poricu,prave nas blentave i ubedjuju da nije ni januar,vec juni!Vazno je da je njima toplo,a deca,ona su kriva za sve!Da u skolama sa individualnim grejanjem ima dece nacelnika uprava,bila bi druga prica.Bruka i bedno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: