Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 13. 12. 2022.

| Društvo

Tehnička škola i đaci u Leskovcu bogatiji za "Mejkers lab"

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
20221213_125829
Učenici od danas na raspolaganju imaju brojna digitalna pomagala; foto: M. M.

Nakon što je u leskovačkom Centru za stručno usavršavanje tokom prošle godine otvoren prvi Mejker spejs u Srbiji, danas je u Tehničkoj školi ”Rade Metalac” otvoren i Mejkers lab u kome će đaci svih srednjih i osnovnih škola naučne ideje moći i praktično da realizuju. Učenici će na raspolaganju imati 3D štampače i printere, kao i mnogobrojna digitalna pomagala koja će im pomoći da steknu i važna znanja i veštine za samostalni rad.

Ovo je prvi pilot projekat Mejkers laba na jugu, a ukupno četvrti u Srbiji što, po rečima direktora Tehničke škole Danka Dankovića, znači da je upravo ta škola prepoznata kao jedna od najuspešnijih, ali i kao škola iz koje đaci izlaze potpuno sposobni za rad u mnogim društvenim i naučnim oblastima. 20221213_131135 Četvrti pilot projekat u Srbiji, prvi na jugu; foto: M. M.

Učenici će, zajedno sa profesorima, upravo ovde moći da njihova teorijska znanja i ideje pretoče u praktične radove i u finalne proizvode. Već u srednjoškolskom uzrastu će moći da se bave u oblastima koje se tiču nauke, tehnologije, inžinjerstva, matematike, kulture, ali i preduzetništva. Mnogi naši učenici su uspešni u raznoraznim poslovima kojima se bave, u kontaktu sa njima, a najlepše je kada se sete da su značajna iskustva stekli upravo u ovoj školi - rekao je Danković.

Marko Krstić, v. d. direktora Centra za promociju nauke, ističe da je učenicima za dodatni razvoj ideja neophodna i infrastuktura, te da je ideja Mejkers labova da oni zapravo budu inkubatori naučnog i preduzetničkog duha. 20221213_125728 Mejkers lab moći će koriste svi učenici leskovačkih srednjih i osnovnih škola: foto: M. M.

Nadamo se da će ovi projekti uskoro zaživeti u celoj Srbiji. Da bi učenici primenili teorijska znanja ili da bi krenuli put nauke, potreban je adekvatan prostor sa pratećom opremom. Kada uđete u domen nauke, onda opet morate napraviti korak do gotovog proizvoda koji je sada objedinio vaše obrazovanje i vaš naučni rad i dodao upotrebnu vrednost. Ovde konkretno imamo 3D štampače i printere, ali i razna druga digitalna pomogala koja će poslužiti i u odgovarajućoj obuci - kaže Krstić.

Da je Tehnička škola ”Rade Metalac” jedna od najuspešnijih na jugu Srbije potvrdio je i Nebojša Bijelotomić, direktor inicijative ”Digitalna Srbija”, koji je istakao da škola ima izuzetno zapažene učeničke kompanije pa se nada da će Mejkers lab te uspehe još više poboljšati.

Otvaranje Mejkers laba pomogli su predstavnici Grupe za obrazovanje, koju čine ”Nordeus fondacija”, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa ”Digitalna Srbija”.

Podsetimo, u Leskovcu je tokom jula prošle godine otvoren prvi Mejker spejs u Srbiji, gde najmlađi Leskovčani mogu da od najranijeg detinjstva razvijaju naučne ideje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: