Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 14. 10. 2015.

| Društvo

Tehnologija pomaže deci sa smetnjama u razvoju

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
IMG-5866
Ova vrsta igre pomaže deci sa psihomotornim poremećajima; foto: JV

Kako kinekt, specijalna kamera koja detektuje pokret, pomaže deci sa smetnjama u razvoju već mogu da primete đaci i nastavnici škole "14. oktobar" u Nišu u kojoj je počela primena ovog dodatka kompjuterskim konzolama za igru. 

IMG-5862 Ovakav tretman tek počinje primenu kod nas: foto: JVSistem funkcioniše tako što kamera "očitava" pokrete deteta pred ekranom kojima ono upravlja događajima u igrici.

Na dan Specijalne škole za osnovno i srednje obrazovanje "14. oktobar", defektolog Nataša Kovačević predstavila je nove metode koji će zahvaljujući kinektu u njoj biti korišćeni.

Microsoft kinekt pomaže svoj deci koja imaju bilo kakav problem sa psihomotorikom, kao i deci sa poremećajem pažnje, autističnim spektrom poremećaja i opsesivno kompulsivnim poremećajem - kaže Kovačevićeva.

Posebna pogodnost je što kamera prati i pamti pokrete dece koji kasnije mogu da budu analizirani, tako da se stiče uvid i u napredak deteta i u to šta dodatno treba da vežba.

Svako dete bira svoj avatar koji kamera detektuje kada se ono pojavi pred ekranom, ima svoj profil koji čuva sve njegove igrice. Tako pratimo razvoj deteta, vidimo koje je i kakve pokrete koristilo i znamo tačno šta treba popraviti - objašnjava defektolog.

Dodaje da je značaj ovakvog metoda u tome što dete može da uči, a da toga nije ni svesno, jer to čini kroz igru.

Uskoro ćemo dobiti specijalizovane igre za decu sa autizmom. Postoje različiti stepeni težine, ali su igre takve da zainteresuju dete i daju mu zvučni stimulans aplauzom ili vizuelni natpisom "Bravo" uvek kada dobro uradi zadatak - priča Kovačevićeva.

IMG-5870 Lik na ekranu oponaša pokrete igrača; foto: JVĐacima "14. oktobra" zasada su na raspolaganju igre avantura i sportova, tako da motoriku i pažnju mogu da vežbaju virtuelno se vozeći čamcem, skijajući, igrajući košarku...

Edukativne igre specijalizovane za decu za autizmom, na primer, omogućavaju da se pokretom ruke upravlja objektima na ekranu, a zadatak je u određene korpe svrstati određeno voće.

Dete treba da ubere jabuke i kruške i stavi na odgovarajuće mesto, ako pokuša da jabuku stavi u korpu za kruške, to neće moguće. Na naprednijem nivou se na drvetu nalaze i lopte koje treba izbegavati - kaže Kovačevićeva.

IMG-5871 Đaci demonstrirali igru: foto: JVKinekt kamera je napravljena za igranje igrica na "X-Box"-u, a danas se koristi u programiranju, medicini i obrazovanju.

Primena kinekt igara kod dece sa smetnjama u razvoju zasnovana je na naučnim saznanjima o povezanosti kognitivnog i motoričkog razvoja.

Stručnjaci smatraju da podstiče motivaciju, interesovanje za učenje i pažnju, razvija maštu i kreativnost, kao i da razvija svest o doživljaju sebe u prostoru.

IMG-5878 Igranje u paru razvija timski duh; foto: JV

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: