Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 18. 4. 2011.

| Društvo

Telo Draže Mihailovića spaljeno u beogradskoj toplani

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Nikola Ilić, istoričar i publicista iz Leskovca

LESKOVAC – Dragoljub Draža Mihailović, bivši komandant četnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, nije ubijen, niti sahranjen na Adi Ciganliji – tvrdi Nikola P. Ilić iz Leskovca, penzioner i bivši šef Odseka UDB-e u leskovačkom kraju.

- Od hapšenja, za vreme istrage, suđenja i po izricanju sudske kazne, Mihailović nije bio u grupi zatvorenika, već u posebnom zatvoru. Po smenama, danju i noću, stalno su sa njim bila po dva viša oficira OZN-e, iz grupe od dvanaestorice i zato nije mogao biti streljan sa grupom osuđenika na Adi Ciganliji – kaže Ilić.

Nikola Ilić (86) otkrive “čuvenu tajnu” koju je njemu i Milutinu Ristiću iz Leskovca, načelniku SUP-a, Vladimir Babić, rodom iz Bojnika, jedan od bivših šefova kabineta ministra Ministarstva unutražnjih poslova Srbije Slobodana Penezića Krcuna, u poverenju ispričao.

- Draža nije streljan, već je zadavljen u zatvoru. Dok je spavao, oficiri koji su “dežurali” navukli su mu omču preko glave, oko vrata, i stegli. Prethodno su ga naterali da popije više alkohola, da bi se uspavao. Ćebetom su leš omotali i stavili ga na nosilo, a iz logora su dovedena dva nemačka zarobljenika koji su leš izneli i utovarili u kamion – navodi Ilić reči Vladimira Babića.

Ilić potom ističe, u pismenom izjavi koji nam je dostavio, da je leš Dragoljuba Draže Mihailovića odnet do jedne beogradske toplane, ali Vladimir Babić, kako piše u saopštenju, nije saopštio precizno o kojoj je toplani reč “jer ih je bilo više”.

- Nemci nisu vraćeni u logor, već su streljani, a ložač je bio saradnik OZN-e i nije znao ko je u ćebetu. Rečeno mu je da je umro zarobljenik Nemac. Ložač je video nemačke zarobljenike i ništa mu nije bilo sumnjivo, a leš je spaljen u toplani – precizira Ilić, navodeći saznanja Vladimira Babića.

Nikola Ilić ističe da je prošle godine u razgovoru sa dr Momčilom Pavlovićem, članom Komisije za pronalaženje groba Dragoslava Draže Mihailovića, rekao da uzalud traže Dražin grob na Adi Ciganliji, Lisičjem potoku i Dedinju.

- Očekivao sam da saopštenje Komisije za pronalaženje groba Dragoljub Draža Mihailovića glasi: “Komisija nema dokaza gde je streljan i pokopan Draža Mihailović”. Zato sam i odlučio da javno saopštim svoje saznanje – zaključuje Nikola P. Ilić, istoričar i publicista, autor velikog broja knjiga o događajima iz Drugog svetskog rata. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Milutinovic

    18:54 // 11. 6. 2012.

    ALOOOO Ilicu kako vas nije SRAMOTA??? Pa vi ste napisali knjigu sa slikom na koricama koja je cista fotomontaza.Grupa Cetnika i dodat Nemacki oficir sa druge slike, a knjiga se zove Kolaboracija Cetnika sa okupatorima...I VI CETE DA NAM KAZETE STA JE BILO SA DRAZOM SRAM DA VAS BUDE !!!

  • SNAGA SVETOG DUHA

    23:36 // 21. 9. 2011.

    Istina uz pomoć Svetog duha:
    1).Osmanlije su pre VIŠE VEKOVA spalile mošti Svetog Save na Vračaru, nadajući se da će Srbi zaboraviti svog sveca, ali je snaga njegovog duha neuništiva, pa se sada na Vračaru nalazi NAJVEĆI pravoslavni hram..
    2).Kao i Osmanlije i komunisti su se nadali da će Srbi zaboraviti Đenerala Dražu ako ga osude, streljaju i bace u krečanu, ali su se prevarili, jer je snaga duha Đenerala Draže toliko velika, da je na mestu streljanja i bacanja u krečanu na Velikoj Adi, napravljen NAJVEĆI spomenik ikada podignut nekom đeneralu..

  • Ivan Spirić

    20:03 // 18. 4. 2011.

    Mogao bi drug Nikola P. Ilić da se seti i obnarodi šta je sve bilo i gde su završili pohapšeni i pobijeni posle dolaska komunista u grad Leskovac, 11.10.1944. Mnogo bi više pomogao, nego što prenosi rekla-kazala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: