Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 12. 10. 2021.

| Društvo

Tender za "Oko sokolovo" u Nišu još traje, odbačene primedbe firme "Easy park" da je nabavka nameštena

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Pauk vozilo
Ponude otvorene još 13. avgusta; Ilustracija; Foto: JV

Ni dva meseca nakon otvaranja ponuda niški JKP Parking servis nije izabrao najboljeg ponuđača na tenderu za sistem koji bi trebalo da putem mobilnog video nadzora proverava da li su se vozači u Nišu propisno parkirali. Firma “Easy park” iz Beograda žalila se da je ovo preduzeće ugovor unapred namenilo jedinom ponuđaču u zemlji koji raspolaže sistemom kakav se u pozivu traži, ali zahtev je odbijen uz obrazloženje da nabavka nije ograničena na Srbiju.

Iz firme koja se žalila naveli su da je sporna konkursna dokumentacija ove javne nabavke i da se tehnički zahtevi i kriterijumi za izbor ponuđača potpuno poklapaju sa karakteristikama sistema Oko sokolovo koji već koristi beogradski Parking servis.

Da je niško preduzeće i pre pokretanja tendera namenilo ugovor, kako tvrde iz firme “Easy park”, pokazuje to što je na internet stranici Parking servisa iz Beograda još ranije objavljeno da su čelnici Gradske uprave u Nišu najavili Oko sokolovo i u ovom gradu za narednu godinu.

okosokolovo-odluka foto:printscreenŽalili su se i da su zahtevi koje ponuđač mora da ispuni nejasni i neprecizni, te da omogućavaju naručiocu da po sopstvenom nahođenju i bez konkretnih merila odabere najbolju ponudu.

Sistem koji je na godišnjem nivou dostupan 95% vremena, koji ima mogućnost dodavanja novih funkcionalnosti, povećanje resursa i korisnika pri čemu to ne utiče negativno na sistem i ne dovodi do pada performansi sistema. Ovo pojašnjenje podnosilac zahteva smatra šturim i nepreciznim i ukazuje da kao takvo daje mogućnost naručiocu da po sopstvenom nahođenju ceni ispunjenost ovih uslova bez transparentnih pokazatelja i merila - piše u odluci Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Iz te firme navode još delova konkursne dokumentacije koje smatraju šturim, nejasnim i nepreciznim, ali je Komisija primedbe odbila, pa je javna nabavka nastavljena.

Na tvrdnje da je izvesno da će ugovor biti dodeljen ponuđaču koji ima patentiran sistem Oko sokolovo jer jedini u Srbiji ispunjava uslove, iz niškog Parking servisa odgovorili su ukazujući na to da je poziv otvoren i za firme iz drugih zemalja.

Naručilac se na tvrdnje podnosioca zahteva o mogućnosti isključivo jednog, određenog ponuđača da odgovori na zahteve naručioca i time učestvuje u predmetnom postupku javne nabavke, izjasnio ukazujući na tehnička rešenja sistema sa istom funkcijom i namenom koji su uvedeni u određenom broju gradova van teritorije Srbije, ističući da nabavka nije ograničena na ponuđače iz Republike Srbije - piše u odluci.

Postupak je nastavljen, ali ne i okončan, iako su ponude otvorene još 13. avgusta. Iz Parking servisa su prošle nedelje redakciji Južnih vesti odgovorili da ovaj postupak javne nabavke još nije okončan i da je u fazi stručne ocene ponuda.

Podsetimo, tender je raspisan 19. maja, a na zloupotrebe su avgusta ukazivali predstavnici niške opozicije. Iz Demokratske, Narodne i Stranke slobode i pravde tvrdili su da je firma koja je nudila donaciju i nižu cenu odbijena, te da će ovaj sistem koštati više stotina hiljada evra.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je još u oktobru prošle godine da će Oko sokolovo u Nišu biti uvedeno 2021. i rekla da bi se time uveo komunalni red i dopunila gradska kasa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    08:47 // 14. 10. 2021.

    Ma, taman posla, to su sve posteni ljudi ! Nebi im dali knjizice sns-a, da su neki muljatori ! Ajte, molim Vas !

  • Milos

    10:44 // 13. 10. 2021.

    Prvo bi trebalo da se obezbede parking mesta pa posle da se uvodi komunalni red kaznjavanjem.

  • Neko Nekic

    09:42 // 13. 10. 2021.

    Ja sam za Oko sokolovo. Dosta mi je parkiranja na sred ulice, cesto u jedinoj traci, u krivini, u kruznom toku, sa i bez sva 4. Ako ja mogu da nadjem parking, moze svako. Opet, treba nam vise parking mesta, to prvo treba da se resi, ali isto tako smo vrlo saobracajno nekulturni i bahati ljudi. I to ce Oko sokolovo da promeni. Naravno, bilo bi lepo da tender dobije najbolji ponudjac a ne Ostoja.

    • Torpedo

      08:45 // 14. 10. 2021.

      Vrlo ti je inventivan nick, pa mi dodje da predlozim, da se pauk i oko sokolovo koristi i za ljude !

    • Jasar

      10:11 // 14. 10. 2021.

      Decko idi sinu selo tamo nema guzva, ostavi nas gradske ljude da zivimo taj urban fazon a kapacitet i ostale stvari neka resavaju oni koji su placeninu struci
      SPORTSKI POZDRAV!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: