Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 29. 8. 2018.

| Društvo

Tenderi u Srbiji prolaze skoro bez kontrole, u Švedskoj ih kontroliše i opozicija

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
dokumenta, papiri
Srpska opozicija ne ukazuje na naštelovane tendere, u Švedskoj postoji parlamentarno telo sačinjeno od stručnjaka iz opozicije koje kontroliše javne nabavke; foto: A. K.

Za razliku od Srbije gde nema nema ozbiljne kontrole javnih nabavki, pa su često “štelovane” i nameštene i služe za razvijanje monopola pojedinih firmi, u Švedskoj Uprava za javne nabavke radi direktno sa Komisijom za zaštitu konkurencije, a svaki postupak naposletku prođe i “kroz ruke” stručnjaka iz opozicije koji daju konačni sud o tenderima koji se sprovode.

“Štelovani” tenderi za “škode” koje koriste javni funkcioneri, kupovina “ekološkog” autobusa, “krpljenje” niških ulica, pa i oni “sitniji”, poput onog za nabavku solarnog drveća u Nišu, gotovo su svakodnevica.

Razlog za to što nameštene javne prolaze vrlo često bez posledica, smatra predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i građanski nadzornik u mnogim javnim nabavkama velike vrednosti Dragan Dobrašinović, je to što nema “adekvatne kontrole”.

Dobrašinović dodaje da su tenderi i prilika da se naprave veliki monopoli.

Tako to posmatra i naša vlast, ali i privrednici. Ti imaš firme koje su bukvalno nastale na javnim nabavkama. Tako što su dobile jednu, drugu, treću i tu se radi o nekakvim početnicima. Posle toga oni mogu da idu dalje kako god hoće. Oni postaju finansijski veoma moćni, imaju velike zarade - navodi Dobrašinović.

Za razliku od prakse u Srbiji, Dobrašinović kaže da je u Švedskoj to rešeno daleko bolje. Naime, njihova Uprava za javne nabavke smeštena je u istim prostorijama gde i Komisija za zaštitu konkurencije i rade praktično kao jedno telo. Pored njih, tu su i stručnjaci iz redova opozicije koji daju konačni sud o načinu na koji je raspisana i sprovedena javna nabavka.

Uprava za javne nabavke u Švedskoj vrlo usko povezuje pitanje javnih nabavki sa pitanjem zaštite konkurencije. To pokazuje koliko je to njima važno i koliko kroz javne nabavke štite pravila konkurencije i sobodno tržište. Inače, zanimljivo je to da pored Komisije za zaštitu konkurencije, tu je i parlamentarno telo sastavljeno od opozicije, koja kontroliše javne nabavke i piše izveštaje o njima - navodi Dobrašinović.

Kada postoje ta 3 stepena kontrole, dodaje Dobrašinović, veoma su male šanse da dođe do neregularnosti.

Dobrašinović kaže i da u Srbiji u teoriji postoje dobri mehanizmi za kontrolu javnih nabavki, ali da se oni "baš i ne primenjuju" u praksi, a opozicija retko ukazuje na nepravilnosti.

Srpska opozicija, kaže Dobrašinović, ne želi da se meša u to, jer kako kaže, planiraju da kada eventualno dođu na vlast, rade istu stvar.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tenderi u Srbiji

    16:47 // 29. 8. 2018.

    se i izbegavaju u slučajevima koji nisu pokriveni Zakonom o javnim nabavkama.Mislite da bi u Švedskoj lokalna samouprava dala posao zavodu za urbanizam direktom pogodbom ili bi projektovanje ugovorili sa njihovim CIPom ili Institutom za puteve direktnom pogodbom?Da li bi smeli švedski urbanisti da prave industrijsku zonu u banji ili bi tražili lokaciju pored aerodroma,železničke stanice,magistrale

  • da li je

    16:39 // 29. 8. 2018.

    Komisija za zaštitu konkurencija dobila na uvid ugovor sa Vansijem i da li je profesionalno odradila svoj deo posla?

  • Павле И. Премовић

    10:21 // 29. 8. 2018.

    Читам задњих неколико месеци у Београду те Јарбол, те Гондола, те разноразни споменици, те метро, те нови мостови, те нови булевари, те београдска општина Врачар има највишу зараду од око 80 хиљадарки, те тамо је преко 2500 евромилионера и евромилијардера...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: