Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 30. 5. 2016.

| Društvo

Tenkovi, avioni i vozovi stali u zgradu Dečjeg centra u Nišu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
VAK-1911.jpg
U takmičarskom delu bilo je izloženo 185 maketa; foto: Vanja Keser

Različiti tipovi letelica, tenkova, vozova, vojnih vozila i brodova, koji su gotovo identični originalima u svemu osim u veličini, bili su izloženi u Dečjem centru u Nišu gde je oko 70 maketara  iz Srbije, Rusije, Grčke, Makedonije i Bosne i Hercegovine izložilo 185 radova i nadmetalo se u veštini i originalnosti.

Da je maketarstvo, i uz cilj da predstavi što verniju kopiju originala, bliže umetnosti nego zanatu, kažu oni koji se time bave.

Kupuju se gotovi delovi, uglavnom iz inostranstva. Spajaju se specijalnim lepkovima, farbaju i gotove makete stavljaju u ambijent. Na primer, dodajete biljke, zgrade iz vremena koje želite da prikažete. Podseća na umetnost jer izražavate ono što ste sami zamislili - kaže Đorđe Miltenović iz Maketarskog kluba "Narednik Mihailo Petrović", koji je i organizator ove izložbe.

VAK-1920 Figure sam maketar stavlja u ambijent; foto: Vanja KeserOvog puta izlagao je figure ratnika - tri Rimnjanina i jednog Varvarina sa izgledom koji su, kako se zaključuje iz istorijskih spisa, imali u bici od pre 2.000 godina.

Dopadne vam se neki istorijski period, događaj, čitali ste istorijsku knjigu i onda pravite makete da to predstavite. Neki su ove predstavili baš one avione kojima su upravljale njihove dede ili pradede - kaže Miltenović.

Maketarstvo se, dodaje on, veoma brzo razvija jer nove tehnologije omogućavaju sve precizniju izradu i najsitnijih detalja na maketama.

VAK-1921 Na izložbi i autentične lokomotive; foto: Vanja KeserPošto je ovo od početka devedesetih, kaže Miltenović, tek 15. izložba ovog tipa u Nišu, dragoceno je iskustvo koji niški maketari donesu sa inostranih takmičenja.

Najboljom maketom ove izložbe proglašen je japanski brod krstarica učesnika iz Makedonije.

Posetioci su, osim maketa, imali prilike da vide i naoružanje nalik pravom koje se koristi u sportu sličnom "paint ball"-u, a zove se "air soft". Takmičari "pucaju" jedni u druge iz replika vatrenog oružja koje ispaljuju kuglice od tvrde plastike.

Bilo je i predstavnika niškog "Warhammer" kluba čiji članovi takođe prave makete, ali se sa njima igraju bacajući kockice i pomerajući ih po tabli, slično kao u šahu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • А пентрање је за козе

    16:39 // 31. 5. 2016.

    Макетарство се не односи искључиво на прављење "ратне" технике,на изложби је било и возила,бродова,фигура,сф модела.Произвођачи нису "амерички", има ту чешких,руских,немачких,кинеских,јапанских фирми,тако да овај неуки коментатор треба да се информише пре критике онога у шта се не разуме.

  • Vreme odrzavanja

    13:11 // 31. 5. 2016.

    Novinar je zaboravio da nam saopsti jednu od kljucnih stvari-kada se manifestacija odrzala.

  • Ahahaha

    11:54 // 31. 5. 2016.

    Ma,Risticu ti si neskvacen,niko ne razume tvoj suhi genije,jelte...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: