Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 23. 3. 2022.

| Društvo

Teorije zavere o laboratorijama za biološko oružje stigle u Niš, sa Medicinskog demantuju optužbe Dveri

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
laboratorija
"Nema bioloških laboratorija u Nišu"; foto: JV/Vanja Keser

Priča o američkim laboratorijama u kojima se proizvodi biološko oružje stigla je i do Niša, jer desničarske partije postavljaju pitanje da li se takav objekat nalazi i na Medicinskom fakultetu u tom gradu. Iz te ustanove tvrde da nije istina i da postoji samo laboratorija koja će spašavati, a ne i uništavati živote, kao i da je plasiranje takvih informacija samo mašta onih koji žele pažnju i senzacionalizam.

Rat u Ukrajini pokrenuo je još jedno pitanje - američke biološke laboratorije. Sa tezom da se bio-laboratorije nalaze u toj zemlji, ali u drugim državama Evrope u javnost istupaju ruski i kineski ministri, portparoli ministarstava, a danima se ova teorija nalazila i na naslovnim stranama srpskih tabloida.

Okarakterisane su kao mesta gde se razvija biološko oružje, a njima se bave i političke stranke u Srbiji. Da li se takve četiri laboratorije nalaze u našoj zemlji, a jedna od njih i na Medicinskom fakultetu u Nišu, pitanja su koja dolaze iz pokreta Dveri.

Ko je i kada u ime države Srbije potpisao ugovor za otvaranje ovih bio-laboratorija? Jesu li one deo vojnog programa potpisanog sa američkom vojskom? Da li je otvaranje ovih laboratorija u skladu sa Konvencijom o biloškom naoružanju i u skladu sa vojnom neutralnošću Republike Srbije? Ko je u ime države Srbije potpisao ove ugovore – Ministarstvo odbrane ili Ministarstvo zdravlja? - pitaju iz niškog ogranka Dveri.

Sa Medicinskog fakulteta u Nišu kažu da te informacije nisu tačne i navode da je to Laboratorija za medicinsku genetiku formirana odlukom Nastavno-naučnog veća od 2017. godine. lab Laboratorija je otvorena prošle godine; foto: JV

Ovo nije mikrobiološka laboratorija u kojoj bi bilo moguće razvijati biološko oružje. Reč je o laboratoriji za medicinsku genetiku u kojoj će se raditi genetska tipizacija tumora radi primene ciljane onkološke terapije, što predstavlja najsavremeniji pristup u lečenju malignih bolesti u svetu, kao i dijagnostika genetskih metaboličkih poremećaja i prenatalna dijagnostika radi pravovremenog otkrivanja eventualnih genetskih poremećaja fetusa - navode sa fakulteta.

Laboratorija je otvorena maja 2021. godine u prisustvu američkog ambasadora. Celokupnu opremu donirala je Komanda američke vojske za Evropu i Ambasada SAD u Beogradu, a vrednost donacije je oko 500.000 evra.

Da je to javna donacija i da nema nikakve veze sa biološkim laboratorijama javno je napisao i direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić.

Ne postoje u Nišu američke biološke laboratorije, ni javne, ni tajne, osim u mašti onih kojima je potrebna pažnja i senzacionalizam - napisao je Milić.

Uz ratove idu i teorije zavere i propaganda, a poznata je i ona "da u ratu prvo strada istina". Portal Istinomer to potvrđuje dokumentom iz 2005. godine koji ukazuje da su objave o američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini zasnovane na tendecioznom manipulisanju, pa da je trenutno na delu reciklirana teorija zavere.

Prema Službi državne bezbednosti Ukrajine (SBU), Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane SAD su, pre 17 godina, potpisali okvirni sporazum za sprečavanje širenja tehnologija, patogena i znanja koji se mogu koristiti u razvoju biološkog oružja. Cilj programa nije bio kreiranje biohemijskog oružja, već upravo suprotno - piše Istinomer.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild takođe je odbacila optužbe i rekla da Ukrajina nema nikakav program razvoja biološkog oružja, a Evropska unija saopštila da su tvrdnje Moskve nekredibilne.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Obradović

    11:35 // 19. 4. 2022.

    У Србији постоје четири такве лабораторије.
    „Торлак“ у Београду,
    Ветеринарски институ у Краљеву,
    као и лабораторије у Нишу и Новом Саду

  • Zlobnik II

    21:11 // 23. 3. 2022.

    Mnozina miši se pojavili u Niš :"Betmen" , "Betgirl",Miki Maus,Džeri... Sve laboratorije su mi sumnjive a najviše "Laboratorija zvuka braće Vranešević" 70-ih ili 80-ih godina prošlog veka ! Kad se pojaviše i kupih 2 njihova LP-ija ...znao sam da to neće na dobro da izadje ! I ...
    varkajte se ljudi , situacija je vrlo ozbiljna a vi i ne znate koliko ! Obuvajte elastične čarape to je jedini lek !

  • Zoki

    17:02 // 23. 3. 2022.

    Ništa me više ne čudi. Previše je ljigavaca, poltrona i izdajnika poslednjih godina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: