Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:53, 24. 7. 2012.

| Društvo

Teško stanje u štampariji

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, TV Zona
tamparija
Ilustracija foto: lolapreduzetnistvo.co.rs

Radnici u niškoj štampariji “Vuk Karadžić” neredovno primaju plate, nemaju zdravstveno osiguranje, a u Upravi štamparije kažu da su dva radnika umrla od gladi!

Zaposleni u štampariji “Vuk Karadžić” poslednju platu primili su novembra prošle godine, a to je bio novac koji je zarađen u maju mesecu 2011. godine.

Od tada je, prema rečima radnika, bilo nekoliko uplata po 5 ili 6 hiljada dinara.

U štampariji je zaposlen i određen broj lica sa invaliditetom. Mnogi od njih moraju redovno da uzimaju terapiju, a knjižice radnicima nisu overene.

Direktor Jovica Mojić kaže da je za overu knjižice neophodno uplatiti veliku svotu novca.

- Kada je reč o zaradama isplaćujemo onoliko koliko možemo, a za overavanje knjižica mora da se uplati preko 250 hiljada za doprinose radnicima – rekao je Mojić.

Mojić dodaje i da ni Ministarstvo ekonomije, ni Agencija za privatizaciju, pod čijom se ingerencijom nalazi "Vuk Karadžić", nisu pomogli kada je račun firme blokiran, uprkos tome što se ona formalno nalazi u procesu restrukturiranja.

Prema rečima direktora država umesto da pomaže, odmaže ovom preduzeću koje je u velikim problemima.

Najpre je 2009. godine promenjen status preduzeća, koje je postalo društvo sa ograničenom odgovornošću, a potom su subvencije radnicima iz redova osoba sa invaliditetom počele da se isplaćuju retroaktivno, nakon što firma podnese dokaz o uplati njihovih plata.

Situacija je, prema tvrdnjama zaposlenih alarmantna. Šef odeljenja dorade Ljubomir Veljković kaže da su zbog teške situacije u poslednjih šest meseci dva radnika umrla od gladi!

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko m

    13:06 // 24. 7. 2012.

    Mislim da ovaj direktor treba da se zapita da li zna da vodi stampariju, te da li je uopste isplativo da stamparija postoji a ne da nista ne proizvodi a da drzava ili agencije pomazu novcem. Ljudi svi smo svesni da smo odavno usli u kapitalizam i da radnici nesto treba da proizvedu da bi primili plate, a ne da samo kukamo i da trazimo. Pa i mnogi drugi radnici koji u firmama nisu primali novac otisli su da traze drugi posao a nisu ostali da crknu od gladi. I ova recenica da su 2 radnika preminula od gladi je neumesna i neprovereno izasla u javnost. Sramota za rukovodstvo ove stamparije sto se uopste oglasava na ovakav nacin jer samo tako pokusavaju da prikriju svoju nesposobnost da vode firmu.

  • stojan pavlovic

    11:38 // 24. 7. 2012.

    pre nekih sedam meseci ovaj isti direktor, mojic mr jovica, na naslovnoj strani niskih narodnih, kez od uva do uva, masne siske uredno do nosa, hvali se kako je preporodio stampariju i stavio je na cvrste noge! Pa koga on laze?
    Fantastican lik i kadar, kao i onaj ko ga je izmislio!

    • Dragan Zivic

      10:52 // 25. 7. 2012.

      Trebalo bi poslati UBPOK u stampariju! U nekom praznicnom-decembarskom izdanju Narodnih novina 2011.g., isti direktor je pricao bajke o preporodu, o potpisanim ugovorima, poslu za nekoliko meseci unapred i o isplacenim zaradama koje su kasnile. Hteo sam da se ustinem, da proverim da li sanjam?! Mesec dana kasnije, sahranismo Bratislava Kostica-Bracu gluvog, koji je bukvalno umro od gladi!! Sada se za njegovu cerku Andjelu i porodicu vodi velika akcija i renovira kuca...trebalo bi zatraziti izjavu i od doticnog novinara Narodnih, koji je ili verovao recima "bajnog direktora" ili imao neki razlog ( politicki ili finansijski) da napise takv tekst, i da na skoro celoj stranici obmanjuje javnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: