Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 19. 9. 2014.

| Društvo

“Tesla konvoj” i u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
tesla
Automobil na struju u centru Niša

Najprodavaniji električni automobil marke “tesla” predstavljen je Nišlijama, a nakon kratkog punjenja u centru grada svoj put nastavio je ka Skoplju.

tesla Punjenje moguće na svakom mestu uz dodatne kabloveAko ste mislili da je nemoguće preći 400 kilometara automobilom po ceni od samo 10 evra, niste bili u pravu. Ali za to vam je potreban automobil od 100.000 evra.

Kako kaže promoter električnih automobila Saša Cvetojević iz Hrvatske, električni automobili su hit u svetu i Evropi i njihova vožnja je u mnogim zemljama besplatna.

- Odlični su, pre svega zbog uštede. Za punjenje baterije kojom možete preći 400 kilometara potrošite svega 85 kilovat sati struje. Zatim kvalitet vožnje, maksimalna brzina ovog vozila je 210 kilometara na čas. U Americi i Evropi se proda od 35.000 do 50.000 ovog modela godišnje - kaže Cvetojević.

tesla kon Saša Cvetojević "na struju" doputovao iz Zagreba Ovaj promoter, koji je “teslom” doputovao iz Zagreba, kaže da prodaja u svetu ne treba da čudi, jer su bazne stanice za punjenje raspoređene po gradu i dostupne vozačima.

- Infrastruktura za punjenje je prilično jeftina, ali ovi automobili se mogu voziti bez obzira na infrastrukturu. Kao što vidite mi i sada punimo naše vozilo. Cena standardnih punjača za ovakav tip vozila je od 2.000 do 5.000 evra. 2 ili 3 takva bila bi dovoljna za ceo Niš - kaže Cvetojević.

tesla U kabini sve na dodir“Tesla konvoj” krenuo je iz Zagreba, a pored Beograda i Niša, posetiće i Skoplje, Tetovo, Prištinu, Tiranu, Podgoricu, Dubrovnik i Split. Pored najmodernijeg električnog automobila građani su bili u prilici da vide i hibridno vozilo marke “tojota”.


Idealna vozila za opštinske službe

tesla Hibridna "tojota" bila nezanimljiva pored "tesle"Kako je rekao Saša Cvetojević, nekoliko opština u Hrvatskoj već koristi električne automobile za svoje potrebe, jer su jeftini za vožnju, ne zagađuju okolinu, a povrh svega država subvencioniše njihovu kupovinu.

Gradski većnik iz Niša Miloš Banđur, koji je bio domaćin konvoju, kaže da Grad ima česte akcije koje se tiču zaštite životne sredine, ali kupovina električnih automobila još nije u planovima rukovodstva.

- Ne samo u Hrvatskoj, te male električne automobile koriste i opštine u Rusiji, njihovih domaćih proizvođača. Sve je to stvar novca. Ukoliko se obezbede sredstva, što da ne, i mi ćemo to primeniti - rekao je Banđur.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav Jović

    08:54 // 22. 9. 2014.

    Ovo je vozilo za lokalne sredine koje imaju snabdevanje električnom energijom iz malih i srednjih hidroelektrana, pa je pitanje kako da se udruže privatni proizvodjači hidroenergije iz Srbije.

  • tetkica

    02:41 // 21. 9. 2014.

    Jel može na jeftinu struju?

  • Miki Rubiroza

    14:08 // 19. 9. 2014.

    Ne moze to bez kabla.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: