Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 9. 6. 2020.

| Društvo

Testiranje na koronu: Oni sa simptomima u Duvanište, ostali u Dom zdravlja

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
dom zdravlja niš, vanja keser
PCR testovi u Duvaništu i podrumu Doma zdravlja, na antitela na prvom spratu ; foto: V. K.

Svi oni koji žele ili kojima je potrebno da se testiraju na koronu ili na antitela novog virusa to mogu učiniti u Domu zdravlja ili ambulani u Duvaništu. Tako u Domu zdravlja navode da se u Duvaništu mogu testirati oni sa simptomima i oni koji se retestiraju, dok ostali treba da odu u Dom zdravlja - podrum je za one koji se bilo o svom, bilo o trošku države testiraju PCR metodom, a prvi sprat za oni koji bi serološko testiranje.

Besplatno je u Duvaništu za one koji imaju povišenu temperaturu i neku respiratornu tegobu (kašalj, kratkoća daha, otežano disanje). Ovde treba da se jave, kažu u Domu zdravlja, i oni koji se retestiraju, odnosno oni koji su nakon negativnog testa poslati u kućnu izolaciju, pa im je nakon 14 dana potreban i drugi negativni nalaz. Testiranje u Duvaništu je moguće svakog dana od 7 do 20 sati.

U podrumu Doma zdravlja, od 11 do 14 sati, kako stoji na sajtu Doma zdravlja, besplatno se uzimaju uzorci onih koji se smeštaju u domove za stare ili kolektivne smeštaje, kao i oni kod kojih je utvrđeno prisustvo antitela. Isto mesto i vreme važe i za one koji plaćaju.

Rezultati se podižu na info pultu Doma zdravlja, nakon što testirani dobije telefonsko obaveštenje.

Testove plaćaju građani koji žele serološko testiranje ili PCR metodom i to može zatražiti pojedinac ili firma za svoje radnike, s tim što je tada potrebno najaviti se i imati potvrdu laboratorije da ima kapaciteta da obradi uzorke.


Testiranje na antitela za neke grupe besplatno, ostali plaćaju

Testiranje na antitela radi se u podrumu centralnog objekta Doma zdravlja od 7 do 11 sati i na prvom spratu centralnog objekta u zadnjem boksu Službe za laboratorijsku dijagnostiku, radnim danima od 11 do 20 sati, kao i vikendom od 7 do 12:30.

Rezultati testa su poznati nakon sat vremena. Informacije o podizanju rezultata pacijent će dobiti prilikom uzimanja uzorka krvi a tumačenje rezultata testa i uputstvo za dalje postupanje dobiće od svog izabranog lekara - navode u Domu zdravlja.

Određene grupe mogu se testirati na prisustvo antitela na kovid i besplatno i to su oni koji treb da se hospitalizuju, oni koji imaju problema sa respiratornim gornjim digestivnim traktom, pa se šalju na dijagnostičke i terapijske procedure, kao i izložene grupe, poput onih koji rade u javnom prevozu, domovima za stare, vojsci, policiji ili korisnici studentskih domova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    14:50 // 9. 6. 2020.

    Sve to treba da bude džabe

  • LudiMilojko

    13:44 // 9. 6. 2020.

    Sad ce prikupe taman sto su dali ljudima 100 evra nazad na testovima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: