Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 22. 6. 2020.

| Društvo

Testiranje na koronu najčešće uz plaćanje i na lični zahtev

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Testiranje košta 6.000 dinara; foto: JV / Vanja Keser

Građani Niša danima se žale da u Nišu ne žele da ih testiraju iako imaju simtome korone, pa su mnogi morali da plate test i to učine na lični zahtev. Ipak, podsećaju da to košta 6.000 dinara, pa pitaju da li je novo pravilo da se testiraju samo oni koji plate. Da li je tako nije poznato, ali bi odgovor na to zašto više nema masovnog testiranja mogao da bude u tome što je nedavno promenjena procedura.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja u Nišu Danijela Nešić kaže da se od 15. juna u ovoj ustanovi više ne rade PCR testovi, koji se smatraju pouzdanijim od brzih testova. To odnedavno radi samo Institut za javno zdravlje.

PCR testiranje radi Institut za javno zdravlje, promenjena je procedura u smislu da Dom zdravlja ima samo kovid ambulantu gde pregledamo pacijente, trijažiramo i šaljemo ka Institutu. Kod njih se radi kompletno testiranje, ali ja ne znam da li ima zastoja. Mi radimo samo serološka testiranja, ali oko toga se niko ne buni, jer radimo od 7 do 20 sati na dve lokacije, u objektu Doma zdravlja i ambulanti u Duvaništu - objašnjava.

Kako Južne vesti saznaju, problem bi mogao da bude to što je veliki broj stranaca zainteresovan da se testira u Nišu, a ima i onih građana koji su uplašeni da su se negde zarazili i to žele da provere ili onih koji bi da putuju i žele da budu sigurni da su negativni.

Bila sam u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na virus. Uplašila sam se i zbog svoje porodice, pa sam na kraju morala da platim u Institutu za javno zadravlje i platim 6.000 dinara - kaže jedna Nišlijka.

Sada to mogu da provere samo u jednoj instituciji, kažu izvori, te je zato nemoguće da se testiraju svi i velike su gužve.

Zašto je to tako i da li je planirana drugačija organizacija novinari nisu uspeli da saznaju od nadležnih u Institutu za javno zdravlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milica P.

    11:19 // 16. 7. 2020.

    Imam sve simptome za Covid ( upalu pluca, temperaturu, suvi kasalj, malaksalost ), a doktori ne zele da mi napisu uput ni za serolosko testiranje, a kamo li za PCR test... Rekli su mi da ako zelim testiranje, da uradim to na licni zahtev, jer mi je krvna slika OK... A jel treba svi da cekamo da dodjemo do respiratore da bi nas testirali???????!!!!!!!!!

    • Aleksandar Mitic

      23:51 // 14. 8. 2020.

      Meni su na Stomatoskom zavodu napisali u izvestaju obavezan test na Covid 19. Uradili su mi besplatno u Niskom Domu zdravlja. A nisam imao nikakvih simptoma, niti bilo sta slicno temperaturi, kasljucanju, pluca da ne spominjem.

    • Marta

      11:43 // 16. 9. 2020.

      Sedi dje si casti ti... ;)

  • Dija

    18:44 // 23. 6. 2020.

    Na gastr
    Traze test ne stariji od dva dana,ma Na svim klinikama po jedan,odakle da platimo u bgd.prime pacijenta i testiraaju civilizovano zar ne?

  • Dija

    18:14 // 23. 6. 2020.

    Brzi tes sam platila u nadi xa ce mi uraditi. Bris ali nisu
    Sem da platim i to ili da mi je rodjak neki od doticnih lekara i ttd
    E zato je buknulo jer to nekom odgovara sram ih bilo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: