Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 22. 5. 2020.

| Društvo

Testiranje na koronu nije obavezno za sve u vrtiću, u Nišu svi ipak testirani i nakon rezultata počeli da rade

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Niski vrtic; foto: PU Pcelica
U onim vrtićima gde nisu svi testirani dve vaspitačice radile zaražene, u Nišu testirani svi i nije bilo takvih slučajeva; foto: PU Pčelica

Samo zaposleni u predškolskim ustanovama koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim ljudima ili su radili u privremenim bolnicama sa obolelima od korone moraju da se testiraju i tek sa negativnim rezultatom dođu na posao - kažu u Ministarstvu prosvete, dok za ostale to nije obaveza. U Vlasotincu i Aleksincu su vaspitačice radile sa decom zaražene, jer testiranje nije obavezno, dok iz niške Predškolske ustanove "Pčelica" tvrde da su testirani svi koji rade sa decom, te da nije bilo vaspitačica koje su sa virusom čuvale mališane.

Iako je bilo najava o masovnom testiranju i da će negativni rezultat na virus korona biti uslov da zaposleni počnu da rade sa decom, to ipak ne važi za sve.

Roditelji su počeli da reaguju na to nakon što je prvo trijažna sestra u Vlasotincu bila na poslu sa virusom. U međuvremenu je otkriveno i da su vaspitačica u Predškolskoj ustanovi "Milka Dimanić" u ovoj opštini, kao i ona koja radi u vrtiću u Aleksincu, čuvale decu pozitivne na virus, a nadležni govorili da su radile samo jedan dan.

Novinari su zato pitali Ministarstvo prosvete kakva je procedura u vrtićima i da li svi moraju biti testirani. Odgovor je da to nije obaveza za sve i objašnjavaju u kojim slučajevima je negativan test obavezan:

- direktan kontakt sa verovatnim/potvrđenim slučajem COVID -19, potrebno je da se ukoliko nisu razvili simptome bolesti COVID-19 testiraju na novi korona virus SARS-CoV-2 i vrate na posao ukoliko je rezultat testa negativan;

- imali radno angažovanje u zdravstvenim ustanovama gde se leče oboleli od COVID-19 ili u MUP-u potrebno je da se pre početka rada u predškolskoj ustanovi i nakon isteka kućne izolacije od 14 dana, testiraju na novi korona virus SARS-CoV-2 i vrate na posao ukoliko je rezultat testa negativan;

Za sve zaposlene obavezan je samo sanitarni pregled. Takođe navode da u slučaju bilo kakvih simptoma virusa, poput povišene temperature, kašlja, kratkoće daha ili otežanog disanja, oni koji rade u vrtićima odmah treba da se izoluju od dece i zaposlenih i odu sa posla u Dom zdravlja i tek kada dobiju potvrdu da su zdravi mogu da se vrate.

Negativan test nije obavezan za sve, pa je situacija na jugu prethodnih nedelja pokazala da je tamo gde nisu svi zaposleni testirani bilo zaraženih vaspitačica u kontaktu sa decom, dok takvih slučajeva nije bilo u Nišu.

U vrtićima Predškolske ustanove "Pčelica", iako to nije bila obaveza, kako kažu, svi zaposleni koji rade sa decom su testirani.

Svi zaposleni koji rade sa decom u grupi su testirani, bez obzira što to nije bila preporuka i obaveza i svi njihovi rezultati su negativni. Inače, imperativ u radu JPU "Pčelica" u trenutnoj situaciji, a i inače je bezbednost i zdravlje dece - navode u Pčelici.

U Ministarstvu prosvete kažu da su ove smernice koje se odnose na obavezu testiranja zaposlenih na novi korona virus date predškolskim ustanovama u skladu sa mišljenjem nadležnog Ministarstva zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojana75

    20:45 // 22. 5. 2020.

    Sta je sa servirkama i spremacicama koje su bile angazovane u kol centrima i koje su delile pakete? Da li su one testirane?One su od 11.05. u kontaktu sa svim zaposlenima, ulaze u radne sobe gde borave deca,imaju kontakt sa hranom... Zasto su testirani zaposleni koji su po preporuci ministarstva bili kuci i nisu trebali da budu testirani? Instrukcije ministarstva su jasne...

    • Dragan,Niš

      23:56 // 22. 5. 2020.

      @Bojana75.Bravo ,vidite da nije teško govoriti istinu.Ne dozvolite da vas ponižavaju i vode gori od Vas.Ne može baš svima da zatvori usta i pošalje na disciplinsku,gde su sindikati???

  • iva

    14:24 // 22. 5. 2020.

    "Ma treba joj verovati",isto kao kad kaze da su za ovo vreme obnovili dvorisni mobilijar po vrticima i ofarbali a ono ista ruina kao i pre dva meseca. Do duse,jesu udarili jedan sloj farbe na ulaznoj ogradi. Samo sto meni ono lici na decje premazivanje,a ne na rad nekog iskusnog majstora... malo van teme,ali ipak u njoj...

    • Dragan

      16:24 // 22. 5. 2020.

      To su farbali vaspitači koji nisu imali test na koronu i nisu smeli da ulaze u prostorije iako su dolazili na posao. Moleri po naređenju.

  • Mara

    13:46 // 22. 5. 2020.

    Lepota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: