Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:41, 11. 9. 2015.

| Društvo

Testiranje za spasioce Gorske službe

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
spasavanje-GSS-Srbije.jpg
"Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije"; foto: GSS Srbije

Planinari, speleolozi, skijaši, alpinisti, ronioci i ostali koji žele da postanu članovi Gorske službe spasavanja Srbije mogu da se prijave za njen osnovni kurs na uvodnom testiranju koje će u Nišu  biti održano u subotu 19. septembra u 17 sati.

kurs Kondiciona pripremljenost jedan od kriterijuma za kandidovanje na osnovni kurs; foto: GSS SrbijeOni koji se na testiranju u parku Čair kvalifikuju za kurs obuku će u oktobru i novembru završiti na Avali, Divčibarama i Zlatiboru sa šestodnevnom završnom vežbom na Kopaoniku. Ova obuka je, kako uvaravaju u Gorskoj službi, dobra i kvalitetna tako da je "polazna tačka za stvaranje spasilačke službe koja može da odgovori na svaki izazov".

Polaznici na kursu stiču osnovna znanja koja su im neophodna kako bi bili spremni da se odazovu pozivu službe i pruže pomoć onima kojima je potrebna. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije - kažu u ovoj službi.

Na kurs se svake godine primi 40 kandidata od 17 do 35 godina, a rang-lista se pravi prema rezultatima uvodnog kondicionog testiranja, završenim obukama iz planinarskih aktivnosti, znanjima iz tih oblasti, obuci i nivou znanja skijanja, mestu boravišta i drugim kriterijumima. Oni su detaljno pobrojani na sajtu Gorske službe.

GSS Srbije su iskusni alpinisti osnovali još 1952. godine, dok je danas čini oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

GSS Skijaši imaju prednost; foto: GSS SrbijeZakonom o vanrednim situacijama, ova služba je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za spasavanje na nepristupačnim terenima, a njen načelnik je član Republičkog štaba za vanredne situacije.

GSS Srbije je član Međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje - ICAR (International Commission for Alpine Rescue), kao i Evropske spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA (European Cave Rescue Association).

Uvoda testiranja se ove godine tokom septembra održavaju u 13 gradova: Beogradu, Boru, Zaječaru, Kruševcu, Nišu, Požarevcu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Užicu, Čačku, Kragujevcu, Raški i Ivanjici.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: