Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 25. 9. 2015.

| Društvo

Testiranje za stipendiju za školovanje u Americi

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Welcome-to-Flex.jpg
"Flex" pogram počeo je 1992. godine; foto: discoverflex.org

Srednjoškolci prvog i drugog razreda koji žele da se godinu dana školuju u Americi i žive u američkoj porodici mogu da se za "Future Leaders Exchange" stipendiju testiraju u niškoj Gimnaziji "9. maj" u sredu 30. septembra.

Pravo prijave imaju đaci rođeni između 1. januara 1999. i 15. jula 2001. godine, dok je za učenike sa invaliditetom uslov da su rođeni od 15. februara 1998. do 15. jula 2001.

Testiranje je besplatno, a kandidati treba da donesu izvod iz matične knjige rođenih i jednu noviju fotografiju dimenzija 3 x 4 cm.

Oni koji na dan testiranja polože kraći test engleskog jezika kvalifikovaće se za drugi krug koji će na istom mestu biti održan dan kasnije, 1. oktobra. To podrazumeva duži test znanja engleskog jezika i pisanje sastava na engleskom.

Kandidati moraju uspešno završiti prva dva kruga testiranja pre nego što prime završne materijale za prijavu i pre nego što budu intervjuisani. Nakon uspešnog završetka 1. i 2. kruga, poznavanje engleskog jezika više se ne smatra osnovom za izbor - piše u pravilima konkursa.

Učenici će biti odabrani u proleće kada će svi kandidati biti obavešteni o rezultatu konkursa i, kako se naglašava, znanje engleskog jeste važan, ali ne i jedini kriterijum za odabir.

Izbor će biti zasnovan na osnovu postignuća učenika što se može videti iz detaljne prijave, preporuka nastavnika i demonstrirane pripremljenosti za godinu dana dugo iskustvo razmene - piše u konkursu.

Ova stipendija se dodeljuje u okviru "Flex" programa koji je pre 22 godine pokrenuo Kongres SAD, a zahvaljujući njemu ove školske godine u Americi se školuje 800 učenika.

Svako od njih stanuje u američkoj porodici i ide u američku srednju školu, a stipendija osim toga pokriva i avionsku kartu, mesečni džeparac i zdravstveno osiguranje. 

Đaci iz Srbije se za dodatne informacije mogu obratiti telefonom na broj 066 55 70 100 ili poslati mejl na adresu [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: