Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 26. 10. 2015.

| Društvo

Težak put do izlaska iz sveta narkomanije

Autor:M. V, A. S. Izvor:Južne vesti
800x600-igla
Od marihuane do igle; foto: Pixabay

Od uzimanja prve vrste droge, za koju stručnjaci kažu da je najčešće marihuana, pa do prestanka konzumiranja opijata, zavisnik prođe 5 faza, a najteža je pretposlednja u kojoj ima i “skidanja na suvo”.

Sve počinje, kako kaže načelnik Odeljenja za narkomaniju u Psihijatrijskoj bolnici “Gornja Toponica” Dragan Vukadinović, uglavnom u srednjoškolskim danima. Tada se, kaže on u svom radu “Psihijatrijski, pravni i socijalni aspekti tretmana zavisnika od opijata”, konzumiraju najčešće marihuana ili analgetici.

Ove zaključke Vukadinovića potvrđuju i podaci niške Uprave za omladinu i sport koji pokazuju da je u Nišu svaki devetnaesti školarac probao marihuanu.

Doktor Vukadinović kaže da je za mnoge to samo početak i ulazak u novu fazu - upoznavanje sa novim vrstama opijata i redovno konzumiranje.

Uzimanje opijata postaje neophodnost, njihova nabavka se pretvara u problem sa ciljem – izbeći apstinencijalnu krizu, “ostati normalan”. U početku korisnici uspevaju postići “stond”, ali vremenom opijat se uzima samo da bi se postigla optimalna funkcionalnost. Ovo je faza formirane zavisnosti - piše Vukadonović.

Potreba za stalnom konzumacijom određene vrste droge zavisnike često vodi u kriminal, jer moraju na svaki način da dođu do novca kojim bi drogu kupili.

490x370-2840630023-db7560e4ab-z Teška borba čeka one koji bi da se "skinu"; Ilustracija, foto: Flickr/ Lee DownDelimično zbog nedostaka para, a delimično i zbog drugih faktora korisnici pokušavaju da “se skinu” ili ne uzimaju redovno drogu, što je često i prema svedočenju samih zavisnika, pravi pakao.

Česta prekidanja upotrebe opijata, trpljenje apstinencijalne krize, “skidanje na suvo”, gotovo po pravilu povratak na korišćenje iste ili slične droge, skidanje sa jedne uz pomoć druge... Za ovu fazu motivacija je raznovrsna -  “dolazak do dna”, predoziranje, jedva izbegnuta smrt, bolest, pritisak porodice, sudska mera upućivanja na lečenje - piše doktor.

Iako prema statistici koju iznosi Vukadinović samo 5 % odraslih zavisnika uspeva da ostavi drogu “iz prve” bez povratka na staro posle nekog vremena, doktor kaže da je “skidanje”, što je peta i poslednja faza, moguće.

Potpuni oporavak, bez konzumiranja bilo kakvih opijata traje, prema njegovim rečima, više od godinu dana.

Rani oporavak traje oko 6 meseci i karakteriše ga fizičko poboljšanje, ali je rizik od povratka na staro velik. Srednji oporavak traje od 6 do 12 meseci, i u njemu se zavisnik psihosocijalno navikava na život bez supstanci i reafirmiše emocionalni život. Pozni oporavak teče nakon jedne godine, kada se uspostavlja poverenje u sisteme podrške, samopouzdanje u pogledu apstinencije raste, osoba polako u potpunosti navikava na život bez opijata - piše Vukadinović.

Da je “skidanje” zaista moguće bez obzira na period korišćenja droge, doktor Vukadinović potvrđuje slučajem pacijenta koji je bio višedecenijski zavisnik i koji se baš na njegovom odeljenju uspešno izlečio i nikada se nije vratio opijatima.

A dve poslednje bočice metadona koje je u poslednjoj fazi lečenja taj pacijent iskoristio doktor i dalje čuva kao uspomenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TOP

    16:42 // 26. 10. 2015.

    Postovani dr Vukadinovicu, da li Vas je nekada neko pozvao u KPZ Nis da pomognete u lecenju narkomana na izdrzavanju kazne zatvora? Ako nije, onda to nije normalno... Znaci da im nije stalo do njihovog izlecenja.. Doduse, ne bi ni vredelo da se angazujete sve dok im se omogucava unosenje droge.. Ovako ce propasti mnogi mladi ljudi bez adekvatnog lecenja.. Steta..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: