Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 6. 11. 2018.

| Društvo

Tiha pobuna lekara niškog GAK-a zbog nedostatka lekova i aparata

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
GAK
Klinika na kojoj počinje život neopremljena; Foto: JV/V. Milić

Kako su pacijentkinje koje leže u Porodilištu kazale, jutros im je vizita izostala, te su posumnjale da su sami lekari prestali da rade jer nisu imali čime pošto su mnoge lekove u prethodnom periodu kupovale same. U Kliničkom centru nisu potvrdili da je bilo bilo kakve obustave rada od strane lekara, ali su rekli da je bilo "problema i žalbi zaposlenih u vezi sa lekovima i aparaturom".

Same žene koje su se skoro porodile kazale su da na klinici nema lekova, te da sumnjaju da ih lekari zbog toga jutros nisu obišli. Ipak, kako im niko nije objasnio koji je razlog nedolaska, protest lekara zbog uslova na klinici ostao je na nivou njihovih sumnji. GAK ulaz Porodilje nezadovoljne uslovima u GAK-u; Foto: JV/V. Milić

Čekam da izađem i ne mogu da izađem jer je u toku obustava rada. S punim pravom je obustava zato što ovde ništa od lekova ne daju. Počev od porođaja, gde nije bilo lekova buskopan, na primer. U šok sobi nemaju ništa apsolutno. Ne bih ni znala šta da kupim, da mi zaposlena koju poznajem nije rekla, jer lekari ništa ne pričaju, a ženama posle carskog reza "trodone" daju - kazala je jedna porodilja.

Lekari GAK-a nisu želeli javno da govore o problemima zbog kojih su negodovali, a direktor Klinike Bojan Lukić uputio je novinarku na portparola Kliničkog centra.

Iz Uprave Kliničkog centra potvrdili su da su im se lekari GAK-a danas posle kolegijuma obratili dopisom zbog stanja na Klinici. Objašnjavaju da su sa delegacijom Klinike sastančili kako bi prevazišli trenutnu situaciju. Iako nisu precizirali koji konkretno medikamenti i aparati nedostaju Ginekološko-akušerskoj klinici, iz Uprave KC su kazali da je ova situacija prevaziđena.

Sve sugestije lekara i osoblja, vezane za medicinsku opremu koja je trenutno u kvaru ili je u postupku popravke od strane ovlašćenih servisera, već će danas biti prosleđene resornom Ministarstvu, a naravno, Uprava Centra je problem i delimično rešila, preraspodelom aparature sa drugih klinika - naveli su iz KC.

Inače, kažu i da su još pre današnjeg hitnog sastanka sa lekarima GAK-a potpisali dodatni aneks ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i sa dobavljačima, kako bi nabavili lekove i medicinska sredstva koja nedostaju porodilištu.

Na taj način je obezbeđeno snabdevanje svih medicinskih sredstava i lekova, koje su u tom trenutku, prema rečima zaposlenih na Klinici, nedostajali - uveravaju iz KC.


KC: Nijedan pacijent na GAK-u nije ugrožen

Iz ove zdravstvene ustanove nisu odgovorili na pitanje da li su lekari bili u "tihom" protestu jutros i tvrde da se rad na GAK-u odvija nesmetano.

Rad na Klinici se odvija nesmetano i ni na koji način, nijedan pacijent na GAK, nije i neće ni u jednom trenutku biti ugrožen, niti uskraćen za bilo koju zdravstvenu uslugu koju naša ustanova prema Zakonu treba da pruži - dodaju iz KC.

Inače, porodilište je ostalo u starom delu Kliničkog centra, a osim toga što je ženama koje rađaju već postalo "normalno" da same donose lekove i bolnički materijal, one su se vrlo često žalile na uslove u kojima borave posle porođaja, posebno na stanje toaleta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ds

    07:51 // 8. 11. 2018.

    Podrška kolegama , od nekud mora sa krene , ovom zlu se mora stati na vrat.

  • Ivana

    18:54 // 7. 11. 2018.

    Velika sramota u kakvom je stanju GAK a o ponasanju lekara da i ne govorim. Da smo zivotinje pa bi se veterinari lepse ponasali prema nama nego tamo osoblje. VECINA bi trebalo da dobije otkaz i to momentalni pa bi se sledeci zapitali malo kako ce da se ponasaju. A o nedostatku materijala tek sto bi trebalo da se pohapse ovi sto propisuju i nabavljaju sta i koliko treba.

  • Lajanje na zvezde

    14:57 // 7. 11. 2018.

    Udarili ste na Lončara, i treba. Udarili ste i na Dejanovićku, i treba. Udarili ste i na Vučića, i treba. Ali, udarili ste istovremeno i glavom u zid, i treba. Da shvatite, da u ovoj zemlji važi sentenca - ako se sam čuvaš i Bog te čuva. Razume se, ako možete i koliko možete. Ne pozivajte se na doprinose, poreze, plaćanja i otimanja.
    Sudbina, šta li već.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: