Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 21. 2. 2023.

| Društvo

Tim 42: Mladi u Leskovcu ne učestvuju u donošenju važnih odluka, neophodan Savet

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Leskovac
Prema istraživanju čak četiri od pet mladih smatra da ne može da učestvuje u donošenje odluka; foto: M. M.

Prema istraživanju Udruženja Tim 42, čak četiri od pet mladih osoba smatra da ne može da utiče na odluke koje se donose u Gradu, pa zbog toga ističu da je neophodno formiranje Saveta za mlade, koje u Leskovcu ne postoji od 2018. godine, a uz pomoć koga bi pre svega srednjoškolci i studenti bili uključeni u rad lokalne samouprave.

Iako je konkurs Kanclearije za mlade za formiranje Saveta mladih, a sve na insistiranje Tima 42, istekao krajem 2022. godine u formiranje jednog od najvažnih radnih tela i dalje se čeka.

Poslednja sednica Saveta za mlade u Leskovcu održana je čak 2015. godine. Iako je konkurs završen 31. decembra (što je informacija koju smo dobili telefonom, iako ne stoji u samom pozivu), proces odabira kandidata još uvek nije započet. Tim 42 je više puta pitao lokalnu samoupravu kada će biti formirano ovo radno telo, međutim nismo dobili konkretan odgovor. U međuvremenu mladi u Leskovcu i dalje nemaju mehanizam da utiču na odluke Grada koje ih se tiču - navode iz Tima 42.

Dodaju i da Nacionalna strategija za mlade Republike Srbije 2015 – 2025 navodi da je Savet za mlade savetodavno telo koje nadležni organ jedinice lokalne samouprave osniva radi usklađivanja aktivnosti u vezi sa ostvarivanjem omladinske politike na teritoriji te lokalne samouprave.

Savet za mlade Grada Leskovca savetodavno je telo Skupštine Grada koje bi trebalo da omogući učešće mladih u donošenju važnih odluka koje se tiču njihovog života. Prema poslednjem istraživanju položaja i potreba mladih u Leskovcu, 4 od 5 mladih osoba smatra da nema mogućnost da utiče na odluke koje se donose u gradu. Zakon o mladima u čl. 17 predviđa osnivanje lokalnog saveta za mlade od strane nadležnog organa jedinice lokalne samouprave - piše u saopštenju.

Podsetimo, iz Tima 42 apelovali su da je nezaposlenost mladih u Leskovcu veliki problem, kao i da skoro 70% njih ne zarađuje novac, a da u tom udruženju pokušavaju da utiču na mlade da se uključe u donošenju najvažnijih odluka govore i brojni treninzi koje organizuju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: