Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 9. 2. 2022.

| Društvo

Tim 42: Sredstva iz leskovačkog Fonda za zaštitu životne sredine troše se na građevinske radove

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Tim 42
Iz budžeta sve manje novca Fondu za razvoj životne sredine; foto: TIm 42

S obzirom na to da se novac iz leskovačkog budžeta namenjen Fondu za razvoj zaštitu sredine prethodnih godina smanjuje, kao i zbog sumnje da se taj novac ne troši na projekte koji mogu doprineti razvoju životne sredine, Udruženje Tim 42 sprovelo je istraživanje i došlo do zaključka da lokalna samouprava finansira i sufinansira veći broj projekata za izvođenje građevinskih radova, a ne ravoj ekologije.

U 2020. godini iz leskovačkog budžeta za razvoj životne sredine operedeljeno je nešto manje od 3 miliona dinara, dok je u 2021. godini ta cifra bila milion dinara manje. Pored smanjenja budžetskih sredstava, istraživači Tima 42 došli su do podataka da većina projekata koji su odobreni, zapravo predstavljaju izvođenje građevinskih radova, renoviranje i sanaciju školskih objekata.

Kako navode, svi projekti koji su dobili ”zeleno svetlo” tokom 2020. i 2021. godine imaju istu matricu - ​​obezbeđivanje nečega što nedostaje u ustanovi i što će učenici i nastavnici koristiti da razviju svoju ekološku svest.

Sličnosti predloga projekata se još ogledaju i u nazivima prostora i prostorija koje se uređuju pa tako imamo tri Eko učionice, Eko amfiteatar, Eko medijateku i Eko baštu, dok Zeleni amfiteatar jednog podnosioca predloga projekta i Eko amfiteatar drugog podnosioca predloga projekta uređuje isti izvođač radova. Dok škole grade ili uređuju ”eko“ prostore (letnjikovce, učionice, amfiteatre, staze, holove), javno preduzeće vrši čišćenje i uređenje svog poslovnog objekta. U manjem broju projekata navedeno je na koji način su njihove aktivnosti povezane sa strateškim dokumentima, dok veći broj podnosilaca to nije učinio - navodi se u istraživanju.

Kako bi ukazali na problem, iz Tima 42 organizovali su je okrugli sto kome su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, medija, lokalnih ustanova i Odeljenja za zaštitu životne sredine. Takođe, organizatori su predložili preporuke kako da se sredstva iz Fonda koriste za razvoj životne sredine, a ne na izvođenje građevinskih radova.

Prvo je neophodno uvećati sredstva iz budžeta, precizno definisati opšti cilj konkursa, izbrisati deo koji se odnosi na izvođenje građevinskih radova i što hitnije izmeniti Pravilnik koji se odnosi na dodelu i korišćenje sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata iz Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca - rekli su iz Tima 42.

Podsetimo, iz Udruženja Tim 42 već mesecima unazad ukazuju i na problem zagađenosti vazduha u Leskovcu, kao i to da se u tom gradu i dalje ne vrše merenja koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, zbog čega su u centru Leskovca organizovali potpisivanje peticije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: