Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 25. 5. 2017.

| Društvo

Tim Pravnog fakulteta ponovo najbolji u Srbiji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pravni fakultet Niš pobednici
Pobednički tim niškog Pravnog fakulteta; foto: Pravni fakultet

Simulirajući krivični postupak, sedmočlani tim Pravnog fakulteta u Nišu je u grupnoj fazi na nacionalnom takmičenju u Beogradu ponovovo briljirao. Studenti su bili podeljeni u ekipu odbrane i optužbe, a njihov zadatak je bio da ono što su dosad naučili, primene u praksi.

Buduće pravnike je za Nacionalnu simulaciju krivičnog postupka pripremao asistent Ivan Ilić i sudijski saradnik Osnovnog suda u Nišu Zorana Ilić.

Pobednički tim su činili Anđelina Denić, Katarina Momirović, Natalija Jovanović, Magdalena Krnjaić, Aleksandar Arsić, Milan Jovanović i Aleksandar Todorović.

Slučaj na kome su radili, kaže Natalija Jovanović, dobili su mesec dana pred takmičenje, a zadatak im je bio da, podeljeni u dva tima, simuliraju krivični postupak.

Cilj je zapravo da se studentima približi primena novog Zakona o krivičnom postupku, koji se još uvek ne primenjuje u dovoljnoj meri kod nas. Studenti simuliraju glavni pretres, suočavanjem ekipa razlicitih fakulteta - pojašnjava Jovanovićeva. Simulacija krivičnog postupka Zadatak simulacija krivičnog postupka; foto: Pravni fakultet

Pripreme su im bile veoma interesantne, kaže, jer su konačno dobili priliku da ono što čitaju u knjigama i vide na suđenjima, i sami primene.

Tada su shvatili da nije lako, dodaje, i da je potrebno uložiti mnogo truda da bi se jedan slučaj kvalitetno pripremio.

Bilo je interesantno posmatrati jedan isti slučaj iz ugla optužbe i odbrane. Posebno nam je bilo drago što su na takmičenju sudeće veće činili sudije, advokati i tužioci, koji sve to rade svakog dana. I od njih smo dobili povratne informacije šta je bilo dobro, a na čemu bi trebalo dodatno raditi - kaže Jovanovićeva.

Pored toga što su upoznali kolege sa drugih fakulteta, priča Jovanovićeva, imali su priliku i da provere svoje znanje, ali i nauče neke nove stvari.

Za njihov uspeh su, ističe, u velikoj meri zaslužni mentori koji su iscrpno radili sa njima, ali i atmosfera koju su napravili u timu, pa joj je zato bilo uživanje da radi sa njima.

Na takmičenju je učestvovalo 6 fakulteta: Pravni fakultet u Beogradu, Pravni fakultet u Kragujevcu, Pravni fakultet Univerziteta “Union”, Fakultet za pravne i poslovne studije "Lazar Vrkatić", Privredna akademija i Pravni fakultet u Nišu - kazali su sa Pravnog.

Nišlije su u finalnom delu takmičenja pobedile Kragujevčane, a članovi sudećeg veća, koje je ocenjivalo takmičere, bili su zamenici javnog tužioca, poznati advokati i sudije.

Podsetimo, ovo je druga godina zaredom da se u Beogradu održava takmičenje u simulaciji krivičnog postupka, a pobednik je i prošle godine bio tim niškog Pravnog fakulteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: