Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 4. 11. 2020.

| Društvo

Tiodorović: I na jugu novi talas korone, situacija je ozbiljna

Autor:J. Adamović, N. MitićIzvor:Južne vesti
Tiodorović u hali Čair
Tidorović kaže da je situacija ozbiljna i da građani poštuju mere koje već znaju napamet; foto: JV-N. Mitić

Da se situacija sa epidemijom virusa korona pogoršava i na jugu Srbije, najviše u Nišu gde je skoro 50 % više novoobolelih, potvrdio je i epidemiolog Branislav Tiodorović, koji građane upozorava da je situacija ozbiljna i da poštuju sve mere. Ponavlja da neće biti policijskog časa i vanrednog stanja u novom talasu, ali da je zato neophodno poštovati aktuelne mere i državne organe poziva da kontrolišu njihovo sprovođenje.

Kako je i pre dva dana najavio epidemiolog i član gradskog i republičkog Kriznog štaba Branislav Tiodorović - nesigurna situacija u Nišu polako prelazi u nepovoljnu.

U Kliničkom centru Niš jutros je bilo 100 pacijenata, polovina njih je iz Niša, dok su ostali iz drugih gradova, navodi Tiodorović, a virus je potvrđen i kod jednog deteta za koje kaže da je u dobrom stanju.

Očekuje da će do kraja dana biti oboren i jučerašnji rekord u broju prvih pregleda u kovid ambulanti u Nišu, a naglašava i da se sve više pacijenata javlja na pregled zbog sumnje na kovid i u Vranju, kao i da procenat obolelih raste i u Pirotu.

Sada su nam, ovog trenutka, da tako kažem, krenule te situacije koje nas podsećaju na neke teže periode, ali se nadamo da ogromna većina stanovništva ipak koristi maske, da sve mere sprovodi i moramo da razmišljamo o tome koje ćemo još mere eventualno sprovoditi - kaže Tiodorović.

Ipak, te nove mere o kojima razmišljaju nisu policijski čas i uvođenje vanrednog stanja, uverava Tiodorović, ali bi na primer u nekim gradovima moglo da se dodatno skrati radno vreme nekih objekata.

Zato smatra da su izmene zakona važne, jer će osim inspekcijskih službi i komunalnu milicija moći da kontroliše sprovođenje mera i kažnjava prekršioce.

Vrlo je važno da pravimo selekciju između onoga gde lokalna zajednica sprovodi mere, kontroliše mere i ima dobru saradnju sa građanima, od onoga gde to očigledno ne ide i gde predstavlja problem. Nema govora o policijskom času, vanrednom stanju, iz prostog razloga što se sve ovo može dobrom kontrolom sprovoditi - ističe Tiodorović.

Tiodorović naglašava da građani moraju da shvate da je situacija ozbiljna i da zato poštuju sve mere koje već "znaju napamet", kao i da je najvažnije da se smanji broj novoobolelih. Koliko god građana u narednom periodu bude testirano biće više pozitivnih, pojašnjava, ali je važno da ne bude među njima i onih koji moraju na lečenje.

Odnosno, da dominiraju mlađi ljudi, iako se već počinje da izjednačava u procentima prikazano - od 20 do 40 godina je bilo 40 %, sada je već 40 % i radno aktivnog stanovništva i kreće se prema starijima. U najtežoj situaciji su ipak i na respiratorima stariji naši građani, tako da treba obratiti pažnju kako će se kod njih razvijati proces i oni se moraju čuvati izuzetno - objašnjava.

O situaciji u školama kaže da je i dalje dobra, da nije bilo transimisije ni u odeljenjima i da zatvaranje nije planirano, osim u nekim delovima Beograda gde je primećeno da se ne sprovode sve procedure i gde bi učenici i nastavnici mogli da pređu na onlajn nastavu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:37 // 4. 11. 2020.

    Daće Bog da se to dete izleči nadam se da će se za to potruditi kao i do sad NAJBOLJA kovid doktorkica NSN MAŠULOVIC Natalija veliki stručnjak

    • Smuk

      15:32 // 5. 11. 2020.

      @Mara : Tvoje ocene i procene su za mene... zakon ! Za druge - ne znam !
      Haaaaaa...

  • Otpor

    18:21 // 4. 11. 2020.

    Mene samo brine sto Mara nije prva rekla "bravo doco" :)

  • Deda

    17:54 // 4. 11. 2020.

    Deda, odavno si u peMziji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: