Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 31. 3. 2020.

| Društvo

Tiodorović: Najkasnije sutra kreće obimnije testiranje na koronu u Nišu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
epruveta
U Nišu analizirali uzorke i do sada, ali sada će moći to da rade obimnije; foto: Flickr/Vall d'Hebron Institut

Ukupno oko 200 testova dnevno moći će da odrade niški Institut za javno zdravlje i Veterinarski institut, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović koji najavljuje da će i u ovom delu Srbije moći da počnu obimnija testiranja građana, najkasnije sutra. Do sada su mahom testirani zdravstveni radnici i pacijenti na klinikama koji su u težem stanju, dok su sledeći čije uzorke tek treba uzeti kontakti zaraženih i oni sa blažim simptomima.

Uz one uzorke koji će se analizirati u Nišu, neke će slati i u Batajnicu. Do sada je tamo testirano 70 uzoraka, a u narednom periodu planiraju da ih bude više.

Već treći dan radimo testiranje u Institutu, ali ne možemo da radimo neograničen broj, to zavisi od aparata i samog postupka. Uz poštovanje svih mera, u toku dana naš Institut to može da uradi stotinak puta, kao i svi, ali mi smatramo da je to malo i svaki dan sa radimo po 100, pa je malo. Dobili smo 1.000 novih testova. Naša ekipa je na obučavanju u Beogradu i sutra će početi da radi sa tim novim testovima - rekao je Tiodorović.

Među onima koji su testirani najveći broj je bio zdravstvenih radnika jer, kako se stalno napominje, ključno je da “virus ne uđe u zdravstveni sistem”. Prioritet su i bolesnici koji se već nalaze na klinikama, a "treći red" zauzimaju oni koji se javljaju lekarima i oni koji su imali simptome ranije, ali nisu tada testirani.

Ako šire testiranje ne krene danas, ali mislim da već jeste, krenuće sutra. Sada smo u drugoj situaciji, da možemo da imamo vrlo brzo rezultat. Bilo je bitno da to bude kod nas, jer vi imate rezultate za dva, tri, četiri sata i možete da stavite nekoga u kućnu izolaciju i znate koga iz njegovih kontakata treba da kontrolišete. Bilo bi još bolje da imamo brze testove, ali njih nema niko u Srbiji - priča ovaj epidemiolog.

I Veterinarski institut se priprema za prve analize uzoraka, a direktor ove ustanove Miloš Petrović kaže da će već sutra biti spremni. Tiodorović pojašnjava da Veterinarski institut pomaže, jer i inače rade takve stvari - tehnologija za ljude i životinje je ista.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    23:42 // 1. 4. 2020.

    Nije vreme umiru ljudi a napredna mašinerija diže buku, nismo u predizbornoj kampanji nego u zagrljaju smrti sa ovoliko neznanja i neodgovornosti kraj

  • Nishlija

    11:52 // 1. 4. 2020.

    Konacno informacija koja je nislijama poznata odavno, nije bilo testiranja jer nismo imali testera, znanja i opreme. Tek posle vise od tri nedelje od prvog inficiranog i danima najavljivanog masovnijeg testiranja mi se spremamo da zapocnemo i testiranje. Onda se pitaju zasto nam ne verujete da se "borimo za nase najmili, suzice kap,kap,kap...?

  • Dr

    10:46 // 1. 4. 2020.

    Pozeru, dovedi svoje teleso u red da bi smo ti verovali. Doktor?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: