Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 1. 7. 2020.

| Društvo

Tiodorović: Pravi pik u Nišu za pet, šest dana

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
korona
Za pet, šest dana mogao bi da poraste broj obolelih u Nišu; foto: Vanja Keser

Iako se i dalje ne zna tačan broj obolelih od kovida u Nišu, niti kako se epidemiološka kriva pomera na dnevnom nivou, epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da pravi pik treba očekivati za pet, šest dana kada će maksimalan broj zaraženih koronom biti i u celoj Srbiji.

Već danima u niškom Kliničkom centru ćute o broju obolelih od korone, a te podatke ne govore ni epidemiolozi.

Dok se svakodnevno javljaju nova žarišta po Srbiji, a jedan po jedan grad uvodi vanredno stanje, Tidorović za RTS kaže da epidemija u Nišu nije još na svom vrhuncu.

Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, dakle rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo. Onda morate da merite vreme inkubacije, najčešće od sedam do deset dana, i do maksimum 14 dana. Tek kad to prođe, a to ne možemo reći pre kraja nedelje, onda možemo da odahnemo. Na sreću nije bilo ničega, ali može biti pika ponovnog - naveo je Tiodorović.

Trenutno je, kako je rekao, u KC Niš hospitalizovan 61 pacijent.

Dece nema već nekoliko dana koja su kovid pozitivna, što je dobar podatak. Imamo četvoro na respiratorima, što je podatak koju odavno nismo imali, uvek se taj broj kretao do devet ili dvocifrenog preko deset - istakao je Tiodorović.

Tiodorović Epidemilog ocenjuje da je situacija u Vranju nestabilna; foto: Vanja KeserU Vranju je nepovoljna epidemiološka situacija, kako je rekao, a teški problemi zdravstvenog sistema se savladavaju uz pomoć KC Niš.

Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preći u pneumoniju - kazao je Tiodorović.


Testiraju se samo oni koji imaju tegobe

Epidemiolog Tiodorović kaže da građani moraju da budu svesni da se na testiranje javljaju samo oni koji imaju tegobe.

Gužvu, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da prave oni koji se plaše ili su čak i bili u kontaktu sa zaraženim, a ne osećaju ništa.

Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovoga trenutka imamo utisak da veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe, a javlja se za pregled, da to nije neophodna mera i da doprinosi stvaranju straha - rekao je Tiodorović.

Podsetimo, prema poslednjim informacijama u prethodna 24 časa testirano je više od 8.000 ljudi u Srbiji, a virus je otkriven kod njih 276. Na respiratoru ih je 42, a preminulo je troje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana Pavlović

    23:45 // 2. 7. 2020.

    Nije istina da se testiraju oni koji imaju tegobe. Ljude salju kuci sa vitaminom c i brojem telefona da zakazu testiranje koje treba i da plate 6000 dinara. Prvi slobodan termin je 16.07. Sramota!

  • Dina paunović

    14:23 // 2. 7. 2020.

    14dana imala sam temprt.niko nije hteo da me testira,jer imam čista pluča,testiraju samo one koje iz ambulante voze na kliniku . tako da mi i ne postojimo. I dalje sam malaksala i da se zna pila sam 4 paracetamola dnevno da bi spustila temparaturu,tražila sam samo infuzuju da me malo osveže nisam ni to dobila,hvala doktori,vi nemate pojma kako ovaj virus da lečite.

    • Jagoda

      02:22 // 3. 7. 2020.

      Brz oporavak Vam zelim. Nas narod je navikao da trpi i cuti. Zalosno sta nam rade i jos zalosnije sto nema ko da povede ovaj narod u konacno oslobodjenje od gamadi.

  • Пера Ждера

    01:03 // 2. 7. 2020.

    Срамота,
    Тодоровић помиње разне скупове, журке, ваљда мисли и на оне у старачком дому ??? Ни једном да помене основни разлог, "изборе"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: