Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 21. 3. 2020.

| Društvo

Tiodorović: U Nišu 28 zaraženih od korona virusa, nema razloga za paniku

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
tiodorovic
Tiodorović: Nema opravdanja i razloga za paniku; foto: S. M.

U Nišu je trenutno kod 28 osoba potvrđen korona virus, od čega je 10 hospitalizovano, jedan više nego sinoć, a ukupno su proverene 54 osobe, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za Televiziju Prva. Među 28 zaraženih je 9 zdravstvenih radnika, kaže Tiodorović, a dodaje da nema opravdanja i razloga za paniku jer je sve pod kontrolom.

Klinički centar Niš Klinički centar je spreman, kaže Tiodorović; Foto: JV/V. Milić

I dok Klinički centar treći dan ćuti o broju obolelih od virusa COVID-19, epidemiolog Branislav Tiodorović je u uključenju u Jutarnji program Prve rekao da je 28 obolelih od korone u Nišu, a jedna osoba je na respiratoru na infektivnoj klinici.

Podaci se menjaju iz sata u sat. 28 je potvrđeno laboratorijski da su oboleli od COVID-19, ali to ne znači da toliko ima. Cela ekipa infektologa i epidemiologa je uvek govorila da ima daleko više ljudi koji nose virus, pogotovo mlađih. Provereno 54 osobe i da ovaj broj ne govori nešto posebno. Ako kažemo da je ovog trenutka hospitalizovano 10, to ne znači da neće biti još hospitalizovanih. To je normalan proces koji se sada odvija - kaže Tiodorović.

Epidemiolog dodaje da se očekuje da sledeće nedelje bude povećan broj obolelih, ali da su Klinički centar, Dom zdravlja, Niš i Srbija spremni.

Imaćemo sledeće nedelje novi talas, povećani broj, biće onih koji su došli sa strane, javljaće se. Imamo situaciju pod kontrolom. Nema razloga i opravdanja za paniku. Pripremamo se za naredne dane po najcrnjem scenariju, ne znači da će tako biti, jer moramo biti dodatno spremni i imati kadrove i rezerve. Srbija i Niš su spremni - dodaje Tiodorović.

bolnica ilustracija Klinički centar i Dom zdravlja spremni; ilustracija, foto: Aleksandar Kostić

Kako je i juče rekao, dve klinike KC Niš praktično su zatvorene i zaposleni su u karantinu.

Kod devet zdravstvenih radnika je virus potvrđen, sedam lekara je u dobbrom stanju. Imamo 28 stavljenih u kućnu izolaciju. Moram da kažem da je jedan broj zdravstvenih radnika pod posebnim tretmanom, samoizolovali su se. Na vreme smo zaustavili širenje u Kliničkom centru i Domu zdravlja. To je važno, na vreme smo otkrili, kolege su se i same javljale - priča Tiodorović.

Istakao je da je Klinički centar Niš, prema uverenjima koje on ima, spreman.

Korona virus nije ušao u Klinički centar. Pacijenti obolelih lekara nisu ni sumnjivi ni oboleli od korona virusa. Ne mogu da pričam u ime KC Niš, ali koliko znam, spremni su za bilo kakvo povećanje. I Dom zdravlja je spreman. Život mora da se odvija, oni koji moraju da prime citostatsku terapiju, da prime zračenje, da moraju pod hitnom internevijcom, biće tako - kaže Tidorović.

U Srbiji je jutros do 8 ujutru broj potvrđenih slučajeva koronavirusa porastao za 14, pa sada iznosi 149, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Podsetimo, Južne vesti su u četvrtak objavile da je su svi zaposleni na Klinici za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke u Nišu u kućnoj izolaciji, jer su bili u kontaktu sa lekarom kome je potvrđen virus korone.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir

    21:32 // 2. 4. 2020.

    Kako se zovu oboleli, i odakle su, da bismo mogli da reagujemo ako smo bili u kontaktu sa njima!!! Ne pravite se nevesti. To je najbrzi nacin da se izborimo sa ovim!!

  • Mika

    22:21 // 21. 3. 2020.

    Ma, neeeeeee.... UOPSTE nema razloga za paniku......

  • Z

    20:09 // 21. 3. 2020.

    Pustite struku da radi svoj poso
    ... a vi radite svoj. Njihovo je da prate i testiraju a nase da sefimo.kod kuce i postujemo mere. Bog da pozivi obog coveka... duboki naklon...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: