Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 10. 4. 2020.

| Društvo

Tiodorović: U bolnici i dete od 3 godine, posle Uskrsa pad broja obolelih

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
tiodorovic
Tiodorović očekuje bolje dane nakon Uskrsa; foto: V. Keser

Uz napomenu da je neophodna gvozdena disciplina i da virus treba ozbiljno shvatiti, jer je u Nišu hospitalizovano zbog korona virusa i dete od 3 godine, epidemiolog Branislav Tiodorović je uneo i malo optimizma i očekivanje da će nakon Uskrsa i kraja aprila padati broj obolelih, kao i da posle toga treba očekivati i relaksiranje donetih mera. To je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se ukidanju vanrednog stanja nada do kraja aprila.

Sada, kako je rekao član Kriznog štaba, epidemiološka kriva pokazuje zaravnjenje, odnosno, nema naglih skokova u broju obolelih od korone u Srbiji, kao što je bio slučaj u nekim drugim državama, ali naglasio je da to ne znači da sada treba posustati.

Moramo biti svesni da je sada neophodna gvozdena disciplina. Ono što građani mogu da pruže kao svoj doprinos jeste da se pridržavaju svih mera koje su predložene. Jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije - rekao je Tiodorović.

Naglasio je da se to tiče svih nas i da je neophodno da se ponekad misli i na druge, posebno na one koji su oboleli i koji su trenutno na respiratorima.

Ostanite kod kuće, držite se svih mera. 19 imamo na respiratoru u KC Niš, a u celoj Srbiji 124. Uzrast od 40 do 60 godina su nam više od 30% obolelih. Smeštenih u bolnici. U Nišu imamo dete staro 3 godine. Zbrinuto na klinici u posebnim uslovima i sve je stabilno za sada. Izdržimo ovo sada i budimo jedinstveni u tome - rekao je Tiodorović.


Ukidanje vanrednog stanja do kraja aprila?

Italijanski scenario je, kako je rekao, za sada, izbegnut, a lepo vreme u maju trebalo bi da doprinese slabljenju virusa.

Rast broja obelelih se, kako je rekao, očekuje do Uskrsa, ali posle toga epidemiološke prognoze su da će početi da opada broj i da do kraja aprila bude blagi pad.

Nadajmo se da ćemo ući u maj mesec sunčan i lep sa indeksom iznad 3 ultraljubičastog zraćenja koji će nam pomoći da se izborimo sa ovim virusom i nama i Evropi i celom svetu - rekao je Tiodorović.

Ovaj optimizam, više u kontekstu političke borbe, podelio je i predsednik Vučić koji je rekao da se ukidanju vanrednog stanja nada do kraja aprila, a već 28. juna, na Vidovdan, planira uručenje ordenja lekarima koji su se borili sa koronom.

Do 20. aprila se određuje sudbina našeg odnosa prema virusu. Zato moramo biti disciplinovani. Nadam se da ćemo biti u poziciji da ukinemo vanredno stanje do kraja meseca i jedva čekam da se to desi, da bih konačno mogao da progovorim o onima za koje sam obećao da ih neću spominjati - rekao je predsednik Srbije.

Ipak, epidemiolog Tiodorović je rekao da postoji plima oboljevanja iz jugoistočne Srbije odakle stiže puno pacijenata i u KC NIš, pa zato domovi zdravlja sada, kako je rekao, imaju važnu ulogu u trijaži i dijagnostici.

Bolnica u Nišu je puna, ali pretvaranje niškog Kliničkog centra i leskovačke bolnice u kovid centre trebalo bi da pomogne da se izdrži i nalet novoobolelih u narednim danima.

Podsetimo, Vučić je danas posetio Niš gde je razgovarao sa rukovodstvom Grada, epidemiolozima i zdravstvenim radnicima, a dopremljena je i medicinska oprema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan M

    13:56 // 11. 4. 2020.

    Nisam doktor a sobzirom na gužve ispred i u radnjam u Petak 10-tog sumnjam u pad obolelih

  • Dara

    13:30 // 11. 4. 2020.

    Eeeee, ako je AV rekao, onda je sigurno tako. Mnogo puta smo se uverili da on, jednostavno, nikad ne LAŽE

  • Dr

    08:27 // 11. 4. 2020.

    Nema ko da testira, nema pismenih da tačno popune brojeve zdravstvenih kartona na testu. Kakva indukovana pošast, zdravi leže, bolesni otpuštaju. Koji si ti profesor,gde su ti mladji.?!Skloni se uvlakacu vise, nek uzme još neko lovu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: