Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 5. 10. 2020.

| Društvo

Tiodorović pred sezonu slava: Poštovati običaje, ali i mere protiv širenja korone

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
slava
Bez ljubljenja kolača; Ilustracija; foto: A. Kostić

Češće pranje ruku dok se sprema hrana i slavlje u više "tura" između kojih prostorija treba da se dezinfikuje, kao i da gosti budu na distanci - preporuke su epidemiologa i člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića pred sezonu krsnih slava. On napominje da slave mogu da proslavljaju uz poštovanje običaja, ali i svih mera koje bi sprečile širenje zaraze i koje se sprovode i inače.

Bez ljubljenja kolača i da gosti ne sede preblizu - tako bi trebalo da budu obeležavane jesenje slave i o tome bi trebalo da razmišljaju domaćini kada planiraju okupljanje, kaže Tiodorović.

To znači da će domaćin proceniti koliko će u njegovoj prostoriji da prima svoje goste, da tu gde će da organizuje slavu može da stane ljudi, a da između njih bude razmak metar i po - kaže Tiodorović.

slava Poštovanje tradicije, ali uz oprez; foto: A. KostićKako se virus ne bi širio domaćini treba da sprovode običaje oprezno, a ne da ih se odriču i da svoje goste dočekuju u svom domaćinstvu, poručuje Tiodorović.

Slava treba da se slavi u kući ili u stanu, a nije opravdano slaviti u kafićima i onda je mogućnost zaražavanja svedena na minimum. Kod sečenja kolača se ne treba ljubiti, niti sprovoditi tako nešto što je rizik i treba biti na rastojanju. Kolač se može nositi u crkvu i tamo se mora ulaziti sa maskom - savetuje epidemiolog.

Kako domaćini goste okupljaju oko trpeze, za hranu na njoj treba da bude zadužen pre svega neko ko je zdrav i ko je spreman da učestalije vodi higijenu, naglašava Tiodorović.

Virus je osetljiv na 58,6 stepeni, što znači da sve što se kuva i peče je sigurno. Onaj ko rukuje hranom mora da pere ruke učestalije, pogotovo ako je sirova hrana, kao što je predjelo. Taj ko radi sa hranom mora da bude vrlo savestan i da vodi računa o higijjeni i mora da bude zdrav - obrazlaže epidemiolog.

Da dok planiraju slavu domaćini moraju pre svega da razmišljaju o svom i zdravlju porodice, prijatelja i kumova, kao i o tome koliko ljudi mogu da stanu u prostoriji gde se slavi koju treba dezinfikovati i da li može da se organizuje da to bude u 2 ili 3 navrata, zaključuje Tiodorović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    06:38 // 6. 10. 2020.

    Sto se ne oglasi, doktore, kad vide da jedan brucos dodje na predavanje bez maske,a sve kolege maskirane?

  • Dzamutka

    21:58 // 5. 10. 2020.

    Svestenik,dr. Tiodorovic, se nije oglasavao kad su bili izbori, a sad prica nesto, reda radi !

    • radivoje milenković

      10:35 // 6. 10. 2020.

      Aman Bato, imaš li dušu. Dosadio si ljudima. U razdoblju - 04.02. - 04.09. samo u Kuriru si se pojavio 97 puta! A gde su ostali mediji!Pikovi, krive, samo gola statistika. Najvažnije je pranje ruku! Umeš li Ti nešto drugo da kažeš! Recimo, da lečiš.

  • Mara

    14:06 // 5. 10. 2020.

    Pripremite halu Cao.i obavestite radnike crkve i sveštenike Niko se ne pridržava ni sada ničega

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: