Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 30. 5. 2018.

| Društvo

Titove ulice "žive" samo još na obodima Niša

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
tito cc
Tito "opstao" po niškim selima i periferiji; Foto: CC

Nekada su gradovi i nebrojano mnogo ulica, trgova i škola nosili nazive po bivšem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu, a centralna niška ulica, sadašnja Obrenovićeva, zvala se Maršala Tita. Danas su Titove ulice preživele samo na periferiji Niša i po okolnim selima i ima ih ukupno 10.

Prema istraživanju Nišlija Živojina Stanisavljevića i Milana Dimitrijevića, predstavljenih u knjizi Ulice i trgovi grada Niša, Titovo ime nosi po jedna ulica u Medoševcu, Suvom Dolu, Popovcu, Čokotu, Bubanj selu, Donjoj Toponici, Donjoj Trnavi, Kravlju, Mezgraji i Paligracu.

Početkom devedesetih nastupio je trend brisanja naziva ulica sa imenom vođe partizana i doživotnog predsednika SFRJ, ali su niška periferija i pojedina sela ostala “verna Titu”. U Suvom Dolu glavna ulica se zove Maršala Tita, a stanovnik ovog naselja Nikola Ranđelović kaže da nema ništa protiv toga.

Protiv sam stihijskog menjanja naziva ulica, bez ikakvog realnog, a samo iz ideoloških razloga. Praksa je nekada bila da svako naselje ima Titovu ulicu, a ima smisla i da ova nosi Titovo ime zbog blizine Elektronske industrije, ponosa Niša i SFRJ - kaže Ranđelović.

Titova ulica postojala je u Niškoj Banji, a sada se zove Srpskih junaka, a u Donjem Komrenu je prekrštena u Ulicu mladosti.

Maršal Jugoslavije je izgubio ulicu u Brzom Brodu 2013, a istu tu u ovom niškom naselju dobio je Filip Kljajić, komunistički revolucionar i partizanski borac. Inače, po Kljajiću se do 2000. godine zvala ulica od jagodinmalskog mosta do zgrade Suda.

Ipak, najznačnija ulica koju je Tito imao u Nišu bila je “niška štrafta” - današnja Obrenovićeva. Ona je zatvorena za saobraćaj krajem sedamdesetih i time postala “niški korzo”, a od 1976. nosila je ime ulica Maršala Tita. Staro ime - Obrenovićeva, vraćeno joj je 2004.

Autor Ulica i trgova grada Niša Živojin Stanisavljević objašnjava u knjizi da su promene imena ulica uslovljene ideologijom i promenama vlasti.

Učinimo da nazivi ulica budu trajni, da ih ne menjamo kad se promeni dinastija, kad pobedimo u ratu ili kad dobijemo na izborima - poručuje Stanisavljević.


Kakva je sudbina Titovih ulica u bivšim republikama SFRJ i svetu?

U istraživanju pod nazivom “Finding Tito”, Đorđo Komai sa Gradskog univerziteta u Dablinu otkrio je da je broj tabli sa Titovim imenom ulica i trgova različit u zemljama bivše Jugoslavije.

Najviše ih ima u Srbiji, čak 173, zatim u Hrvatskoj 38, u Makedoniji 36, Bosni i Hercegovini 23, u Sloveniji 5, a u Crnoj Gori 4. Na Kosovu ni jedna mahala ne nosi više Titovo ime.

Ovo istraživanje navodi da ime jugoslovenskog maršala nose ulice i u Moskvi, Nju Delhiju, Sao Paolu, na Siciliji, Sardiniji i drugim delovima sveta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dragoljub stamenković

    09:48 // 31. 5. 2018.

    Nazivi ulica nisu menjani iz ideoloških razloga , već zbog zakona koji zahteva da u jednom gradu ne sme biti više ulica sa istim nazivom.

  • Posmatrac

    17:09 // 30. 5. 2018.

    Prekrajanjem i brisanjem proslosti, necemo dobiti nista bolju buducnosti. Ostavite da istorija bude istorija. Brisanje imena je glupost i totalna iskompleksiranost (sto nam hrvati non-stop dokazuju).

    • Меда

      00:53 // 31. 5. 2018.

      Да ли је онда, истом том логиком, ипак пожељно брисати имена улица која су идеолошки раније већ обрисана супротно вашем ставу, као нпр Победе-Обреновића и тако то?

    • prof dr CVETKO Prvi

      07:44 // 31. 5. 2018.

      @Posmatrac : Ne , ne... "greška u koracima" ! Za mnoge je "istorija" počela 2012.godine i od tada počinje "njihovo" vreme i kalendar tzv. "Preletački kalendar" !

  • todor

    16:01 // 30. 5. 2018.

    Totove ulice su i
    Ivana Milutinović , trg nikole dražića , anete andrejević . djuke dinić , raznih brigada i odreda i divizija , skojevska . djordja stamenkovića , špajina , 14 oktobar , branka bjegovića , ratka jovića , lole ribara , sedmi juli , partizanski kuriri , španski borci , braća ova i ona , vasa smajević . . . i takoo . . .

    • Milance

      00:23 // 1. 6. 2018.

      Špajina nije, čovek je bio dirigent Niskog simf.orkestra i nije bio politicki aktivan. BiJo mi komšija

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: