Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 16. 7. 2021.

| Društvo

Tkačka kolonija na Staroj planini - očuvanje zanata i pirotskog ćilimarstva

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
tkanje
6. tkačka kolonija na Staroj planini; foto: NALED

Više od 30 žena iz cele Srbije okupilo se ove godine na tkačkoj koloniji koja se ove godine održala na dve lokacije - iskusnije tkalje radile su u Tehničkoj školi u Pirotu, dok su ostali bili smešteni u Planinarskom domu u selu Dojkinci na Staroj planini.

Tajnu i majstorstvo tkanja čuvenog pirotskog ćilima i ove godine otkrili su učesnice kolonije koja se održala po 6. put, a žene majstorice ovog zanata nesebično su podelile svoje znanje kako bi se tkanje popularizovalo i kako bi postao stub i lokalnog razvoja i kulturnog turizma.

Sa kolonije je poručeno da je pirotski ćilim bliži ulasku na Unesko listu nematerijalnog kulturnog nasleđa od staparskog i sjeničko-pešterskog ćilima, a Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i direktorka NALED-a, kaže da je namera tkačke kolonije da se žene osnaže.

U našoj zemlji žene populaciono prednjače, međutim kada govorimo o tržištu rada, one su, naročito u nerazvijenim krajevima, u manjini. Nastojimo da osnažimo figuru žene kao ravnopravnog člana zajednice koji doprinosi ekonomskom i turističkom razvoju naše zemlje, naročito ovde na jugu. Uz kolonije, koje predstavljaju jedinstveni ekosistem za afirmaciju tkačkog zanata, zalažemo se i da se opet omoguće javni radovi u kulturi, koji bi obezbedili posao za stotine žena, na izradi rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona - rekla je Jovanovićeva.

Da je pirotsko ćilimarstvo svoju prepoznatljivost steklo zbog posebne veštine tkanja na vertikalnom razboju i šarama koje su zbog svojih boja karakteristične za ovo podneblje, rekla je Danijela Filipović iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Ono što je najvažnije, a zbog čega je upisano u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, jeste to što ga lokalna zajednica prepoznaje kao deo svog identiteta. Aktivnim delovanjem lokalne zajednice, poput edukativnih programa i tkačkih radionica, baš kao što je Tkačka kolonija, doprinosi se očuvanju zanata, što otvara mogućnost kandidovanja na Uneskovu listu - istakla je Filipovićeva.

Tkalje je posetio i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je rekao da umetničke rukotvorine, a najviše ćilimi iz pirotskog kraja imaju posebnu kulturnu vrednost i da se zato Gradska uprava uvek trudi da podrži projekte osnaživanja žena i obezbeđivanja njihove ekonomske nezavisnosti.

Zahvaljući Etno mreži, NALED-u i gradu Pirotu, pirotski ćilim postao je biser južne Srbije, a Tkačka kolonija tradicionalna manifestacija koju svi rado posećuju - rekao je Vasić.

Koloniju je organizovalo udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža, uz podršku NALED-a, Grada Pirota, Ministarstva poljoprivrede i ambasade SAD, a koloniju na Staroj planini posetili su ambasadori Kanade i Belgije Džajls Norman i Kun Dam, ambasadorka Portugala Marija Virhinija Pina, Filomina Obrajen iz Međunarodnog kluba posetilaca Beograda i Kristina Cetl, ispred predsedništva Međunarodnog kluba žena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: