Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 14. 6. 2019.

| Društvo

Tokom leta fali krv, iz Transfuzije pozivaju građane da budu humani

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti

Da se zbog sezone godišnjih odmora smanjuju zalihe krvi ističu napominju iz niške Transfuzije i apeluju na građane da u narednih nekoliko meseci budu dobrovoljci. Grupe sa negativnim RH faktorom uvek najviše nedostaju.

Ipak, trenutno ima dovoljno krvi u Zavodu za transfuziju krvi Niš, a oni koji bi da budu dobrovoljni davaoci mogu to da urade u Transfuziji svakog radnog dana svakog od 8 do 19 i subotom od 8 do 14 sati.

Trenutno je stabilna situacija, ali s obzirom da dolaze letnji meseci i sezona godišnjih odmora, apelujem na ljude da se više uključe tokom letnjih meseci. To je problem Zavoda u čitavoj Srbiji kroz akcije pokušavamo da prinudimo ljude da dođu, daju krv i pomognu onima kojima je krv potrebna - kaže Igor Perić iz Transfuzije.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, organizovali su akciju prikupljanja krvi u Opštini Palilula, i tada su istakli da sam čin davanja krvi traje svega 5 do 7 minuta, dok čitava procedura traje kraće od pola sata. Dobrovoljni-davaoci-krvi-foto-V.-M.-R Dobrovoljno davanje krvi stvar humanosti; Foto: V. M. R.

Popunjavanje anketnog lista, pregled kod doktora, davanje krvi i još 5-6 minuta posle davanja davalac ostaje, to je dvadesetak minuta cela procedura - rekao je organizator akcije Igor Perić.

Objašnjava da se 450 ml krvi uzme u jednoj jedinici, kao i da se svaka proverava.

Apsolutno nema kontraindikacija ukoliko je zdravstveno stanje dobro, ukoliko su krvna slika i pritisak dobri, a sve se to proverava pre davanja. Popodnevna ekipa radi transmisione bolesti, to su bolesti koje se prenose putem krvi, to su hepatitis B, C, HIV i sifilis. Apsolutno svaka takva krv mora da bude bezbedna za pacijenta koji je bude primio na klinici - objašnjava.

Pet minuta je izdvojila zaposlena u Opštini Nataša Pećić Kostadinović i bila jedan od dobrovoljaca koji su dali dragocenu tečnost.

Dobrovoljno dajem krv svaki put kad mogu, dajem od srednje škole. Znači mnogo, ja sam AB pozitivna, čula sam da je ta grupa često potrebna ljudima - rekla je Pećić Kostadinović.

Inače, Svetski dan dobrovoljnih davalaca se obeležava na dan rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu. Počeo da se obeležava 2014. godine u Johanesburgu, a Skuština Svetske zdravstvene organizacije je 2005. usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca.

Na ovaj dan je i niški Crveni krst davao priznanja višestrukim davaocima za 50 i 75 davanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • draxa

    23:03 // 15. 6. 2019.

    Krv treba da se daje,stvarno su potrebe velike.Ali rukovodstvo Transfuzije je nesposobno i lose organizovano,direktor katastrofa.

  • Mara

    06:41 // 15. 6. 2019.

    To uvek treba i fali i treba da pomogne svako zdrav

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: