Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 22. 9. 2021.

| Društvo

Tončev sve pripremio za preseljenje Ministarstva u Niš, čeka se samo adekvatan prostor

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
toncev
"NIje samo Beograd Srbija"; foto: Ministarstvo

Niš bi mogao da dobije prvo Ministarstvo i to ono koje vodi Surduličanin Novica Tončev - Ministarstvo za razvoj nerazvijenih opština. On kaže da je logistički sve spremno za preseljenje i da se traži adekvatan prostor u Nišu. Da se prostor traži potvrđuje i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja kaže da će to značiti i samom gradu zbog nerazvijenih opština koje gravitiraju ka Nišu.

Tončev je u novoj Vladi sa ograničenim rokom, do najverovatnije aprilskih izbora, preuzeo Ministarstvo bez portfelja koje se inače bavi nerazvijenim opštinama. Kako sam kaže, ono što ozbiljno planira od početka mandata je preseljenje u Niš.

Pojašnjava da su stalno na terenu i da im je zato važno da se logistički organizuju, a uz to dodaje i podatak da su od 44 nerazvijene opštine, čak 30 njih fizički bliže Nišu.

U avgustu ove godine moj Kabinet je uputio zvaničan dopis Gradonačelnici Niša sa molbom da nam odobri na korišćenje deo prostorija u Gradskoj kući kako bi izmestili sedište ministarstva. Grad Niš je odgovorio i ponudio opcije koje nisu praktične i pogodne za korišćenje pa smo i dalje u pregovorima oko lokacije. Naravno, ovo je prvi korak, a krajnja realizacija biće u dogovoru sa Vladom Republike Srbije. Ovo bi bilo prvo ministarstvo koje bi izmestilo svoje sedište, a u želji da se još više približimo ljudima - kaže Tončev.

Gradonačelnica kaže da se radi na pronalaženju adekvatnog prostora i očekuje da se ova ideja zaista i realizuje.

Dogavaramo sa Ministarstvom koja je to prostorija koju će oni dobiti i gde će nastaviti da rade i da budu na usluzi građanima koji žive, a znate i sami da u ovih 5 okruga južne Srbije imaju svoj prostor. Gradu će to značiti zbog opština koje gravitiraju ka nama, a spadaju u red nerazvijenih - kaže Sotirovski.

toncev Sa nedavnog sastanka u Nišu; foto: MinistartsvoZvanični podaci Ministarstva su da svih šest opština Nišavskog okruga pripadaju ovoj kategoriji (Ražanj, Aleksinac, Merošina, Doljevac, Svrljig i Gadžin Han).

Iako ima još faktora koji na to utiču, ministar Tončev veruje da sve oko preseljenja može biti brzo rešeno.

Moj Kabinet je pripremio sve neophodne tehničke i logističke elemente za premeštaj, ostaje samo da se precizira prostor. Ovo je ujedno jedinstvena prilika za Niš jer bi bio jedini grad u celoj Srbiji koji bi imao ministarstvo. Siguran sam da ćemo brzo naći najbolje rešenje - kaže Tončev.

Ideju preseljenja pokrenuo je i iz ličnog iskustva koje nosi sa mesta predsednika Opštine Surdulica. Upoznat je, kako kaže, sa problemima koje lokalna samouprava, građani i privrednici imaju kada im nadležni organ nije fizički dostupan ili je daleko.

Nije samo Beograd Srbija, on je glavni grad i prvi među jednakima, ali Srbija je i Niš, Vranje i Kragujevac. Pozivam i druge kolege da razmisle o mogućnosti premeštanja sedišta, da se spuste u narod i budu sa njima stalno - kaže Tončev.

Ukoliko želimo da radimo na suštinskoj decentralizaciji, poručuje ministar, jedan od načina je i izmeštanje dela izvršne vlasti van Beograda.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • LudiMilojko

    13:53 // 7. 10. 2021.

    Tako sad samo jos uz zdravicu po svima casicu lithium i da zavrsimo.

  • TuRb●BOT

    19:55 // 23. 9. 2021.

    Imamo mi za tebe prostor, malo pre kruznog toka ka Novom selu sa desne strane !

  • J.b

    13:13 // 23. 9. 2021.

    Nista Novo samo pad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: