Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 9. 10. 2015.

| Društvo

Toplana: Nismo imali zakonsku osnovu da snizimo cenu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana
Menadžment Toplane nije mogao protiv zakona; foto: JV arhiva

Poštujući Uredbu Vlade Srbije o formiranju cene grejanja, niška Toplana, kako kaže direktor Slobodan Maksimović, nije imala zakonsku mogućnost da snizi cenu fiksnog dela.

Iako je juče na Gradskom veću predstavljeno da je Toplana odbila preporuku za sniženje cene, direktor pojašnjava da nije baš tako, već da je Uredba naložila formiranje cene.

Metodologija je jasna i mi nismo u mogućnosti da bilo kako štelujemo i unosimo pogrešne podatke. Nemoguće je to uraditi na taj način. Uz Uredbu smo dobili i eksel tabelu u koju se unose tačno propisani podaci iz finansijskog izveštaja i to ne može da se menja jer, uostalom, i taj izveštaj je usvojila niška Skupština - kaže Maksimović.

Inače, Gradsko veće je usvojilo samo predloženu cenu za varijabilni deo od 5,35 dinara po kilovat-satu, dok je za fiksni zadržala postojeću od 28,24 dinara po kvadratu, iako je Toplana izračunala da bi trebalo da bude 32,38 dinara po kvadratu.

Maksimović kaže da će ovakva odluka Gradskog veća u potpunosti biti ispoštovana i da će Toplana iz sopstvenih sredstava nadoknaditi troškove razlike u ceni fiksnog dela između predložene i prihvaćene sume.

U obavezi smo da primenjujemo sve propise koji su donešeni, bez obzira da li to nama odgovara ili ne. Ovde nismo zbog Toplane i njenih radnika, već zbog građana Niša - kaže Maksimović.


“Nisam zabrinut za direktorsko mesto”

Gradonačelnik Zoran Perišić pozvao je juče Skupštinu Grada da razmotri i sankcioniše menadžment Toplane zbog svih problema sa cenom i sistemom grejanja.

maksimovic Direktor kaže da se radilo dobro i za dobrobit građana; foto: JV arhivaMeđutim, direktor Slobodan Maksimović kaže da ne brine puno, jer smatra da su i on i njegovi saradnici "korektno obavljali svoj posao".

Toplana je u zadnjih nekoliko godina prvu put, poslednje 2 godine poslovala pozitivno. Ako Skupština Grada pronađe da sam ja pogrešno radio njihovo pravo je da me razreši i ja ću prihvatiti tu odluku - kaže Maksimović.

O radu menadžmenta Toplane bi moglo da bude reči već na prvoj narednoj sednici Skupštine Grada kada će biti usvajani programi rada javnih preduzeća. 


“Šamaranje” Gradskog veća

Na jučerašnjoj sednici Veća zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković rekao je da je Toplana po treći put opalila šamar gradskoj vladi, jer nije snizila cenu grejanja. Naglasio je da su prva dva puta neusvajanje preporuke da zaposleni u Toplani dobijaju kartice za gradski prevoz i nepoštovanje preporuke da se plate snize za 20 %.

Direktor Maksimović kaže da se zbog više faktora ne obezbeđuju kartice za sve zaposlene, već samo za jedan deo.

Neki žive u delovima grada gde nema gradskog prevoza, neki dolaze u takvo vreme kada nema autobusa. Tako da nekima po preporuci Grada kupujemo kartice, a nekima plaćamo prevoz - kaže Maksimović.

Plate, kaže direktor, nisu smanjene iz nekoliko razloga.

Nadzorni odbor je doneo odluku da se plate smanje za 5%. Mi smo pokušali da ispoštujemo i jednu i drugu preporuku i plate smo snizili za 9,8 % u proseku. Ukinuli smo određena davanja, prekovremeni rad smo prebacili u slobodne dane i na taj način smo uspeli da smanjimo plate - kaže Maksimović.

On naglašava da se tu neće stati i da je u procesu izrada nove sistematizacije koja će strogo definisati raspone koeficijenata za obračun plate za svaku stručnu spremu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana

    13:19 // 10. 10. 2015.

    Pa ko opet glasa za ove da mu....

  • Oscar Pitagor

    11:17 // 10. 10. 2015.

    "Нисмо имали законску основу да снизимо цену".
    Добро, а да ли сте имали законску основу да имате оволики број запослених, да овако делите плате, да формирате предложену цену?
    Лично мислим да постоји законска основа и да подигнете цену.
    Једино заборављате на законе тржишта. Ускоро људи неће хтети ваше грејање ни за џ. јер им испирате мозак.
    Ако примените силу при наплати имаћете још горе стање.

    • Bratanac

      14:56 // 10. 10. 2015.

      Broj zaposlenih je za 28 manji od broja sistematizovanih radnih mesta,gde je sistematizaciju radio KFW po ugledu na Nemačke toplane koje su "vrlo neefikasne i pljačkaju Nemce". Plate u Toplani su do pre 7 godina bile jednake platama u ostatku energetskog sektora (Jugosistok npr,a sada su za 35% manje i na nivou su državnog proseka,iako firma ima mnogo radnika sa visokom stručnom spremom.

    • Oscar Pitagor

      17:58 // 10. 10. 2015.

      #Bratanac: Браво, онда под хитно запошљавајте још 28 радника, дижите цену и повећавајте плате...

      Ви сте толико добри само корисници то не виде.Народ је лош?! Ништа,продајте онда Немцима организацију посла, своје стручњаке и то све у чему сте бољи од њих.

      Кадрови, њихова стручност, патенти, радови исл. су посебна прича.

    • Милосав

      21:49 // 10. 10. 2015.

      @Oscar Pitagor, верујте ми да они имају такве патенте да би сваки приватник то платио, Немац поготову. Једино што не могу да их примене.
      У фиксни део цене грејања рачунају вам и камате кредита које узму и потроше. У захтеву за нову цену пише да је то 133.557.459,35 дин. Курсне разлике 47.972.161,51 дин! Мислиш да Немац то не воли? Верујем да би и Вама тако нешто баш легло.

    • Bratanac

      22:56 // 10. 10. 2015.

      I vi profesori matematike znate svoj posao, ali su vam djaci nešto nezaiteresovani ili je nešto drugo u pitanju...
      Većinu kadrova iz Toplane će Nemci prihvatiti, kao i njihove radove i patente, ali za matematičare teoretičare sa PMF-a baš i nisam siguran da bi prošli.
      A tržište energenata će se vrlo brzo urediti (struja polako kreće gore)i tada će mnogi moliti za priključenje na sistem Toplane.

    • Bratanac

      00:00 // 11. 10. 2015.

      @Милосав 21:49
      Za kredite za koje se plaća kamata izvršena je potpuna rekonstrukcija Toplane Jug i zamenjeno je 70% toplovoda, pa je cena po kWh niža u odnosu na Beograd za 21,3%,iako se koristi isti energent.
      Za kursne razlike nije odgovorna Toplana već NBS,a svaki odgovorni privrednik će predviđanje kursa ukalkulisati u cenu konačnog poizvoda.
      Ipak ti uporno pokazuješ da ne poznaješ materiju...

    • Милосав

      11:18 // 11. 10. 2015.

      Господине свезнајући, толико познајеш материју да су ти у октобру негативне курсне разлике 9,59 пута веће него планом за 2015-ту, који си ти направио. Надам се да ћеш ускоро бити спречен у даљем исказивању познавања материје.

  • Da komsiji crkne krava

    11:17 // 10. 10. 2015.

    Sramno je gospodo politicari obmanjivati narod da bi cena grejanja bila manja ako bi se smanjile plate radnika i time prikrivati svoju nesposobnost da Niš pokrenu iz ovog mrtvila. Gde su vam projekti,investicije, nova radna mesta...To je vaš posao, a ne kartice za prevoz.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: