Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 23. 8. 2012.

| Društvo

“Toplana” i “Medijana” se ponovo zadužuju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
490x370-toplana.jpg
Arhivska fotografija, foto: Dušan Filipović

Gradsko veće usvojilo odluku o kreditnom zaduženju dva Javna preduzeća kao bi se ispunile obaveze prema dobavljačima.

Dug gradske Toplane prema Jugorosgasu, prema rečima većnika Miloša Banđura, na dan 16. avgust bio je 556 miliona dinara.

On dodaje da je bilo neophodno da se odobri uzimanje kredita kako bi se ta dugovanja izmirila.

- Plan otplate duga je podizanje kredita u iznosu od 200 miliona dinara na 12 meseci. Drugi elementi se odnose na servisiranje obaveza grada prema Toplani, kao i formiranje robnih rezervi u gasu u iznosu od 190 miliona dinara. Mi činimo sve da se prevaziđe situacija u koju je ovaj grad doveden politikom prethodne vlasti koja je bila po sistemu “drži bure vodu, dok majstori odu” - kaže Banđur.

kamion Kamion JKP "Medijana" na zadatku

Medijana je već ušla u proces uzimanja kredita jer, kako kaže većnik, oni su tako već navikli da posluju. Poslovanje Medijane je, ističe Banđur, vrlo nelikvidno, a novac od kredita trošiće se za tekuća poslovanja.

Nenaplaćena dugovanja prema Medijani od strane građana iznose 723 miliona, dok grad duguje 105 miliona.

Dug prema Toplani je prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića milijardu dinara, a ukupna dugovanja Toplane su milijardu i trista hiljada dinara.

- To meni daje informaciju, ja sam isto rukovodio segmentima zdravstvene ustanove, ako moja ustanova radi sa gubitkom, ja ne uspem da naplatim ono što uradim, ja imam problem sa sobom – rekao je Perišić.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Pored odluke o kreditnom zaduživanju za dva pomenuta Javna preduzeća, Gradsko veće je donelo odluku da neki od većnika dobiju dodatna zaduženja.

Tako će Gradski većnik Predrag Savić u buduće biti zadužen za rad sa udruženjima građana i nevladinim organizacijama, dok će Srđan Vasković organizovati saradnju Grada i Gradskih opština.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ja

    00:47 // 30. 9. 2012.

    Posto Toplana i Medijana su non stop u gubicima pretpostavljam da radnici i rukovodioci imaju minimalne plate ili ih ne primaju nikako.
    Sigurno da radnici ovih propalih preduzeca razmisljaju da predju u nova preduzeca koji nisu gubitasi.
    pozz.

  • Predrag Nikolić

    14:11 // 28. 8. 2012.

    Po mom skromnom mišljenju, Gradska toplana kao javno preduzeće je relikt komunizma a Tito je umro pre ohoho godina. Zašto bi sirotinja iz okruženja grada plaćala grejanje eliti u centru. Pita li neko seljake u okruženju ili delovima grada koji nemaju centralno grejanje imaju li novac za ogrev za sledeću zimu ?! Pod hitno treba izvršiti procenu JP-a i napraviti akcionarsko društvo pa neka oni koje greje Toplana sami odlučuju o sudbini tog društva tako što će uredno plaćati svoje obaveze a ne da ih greje ionako istanjeni budžet.

  • Savic Milica

    22:13 // 25. 8. 2012.

    Gospodo navlasti, nemojte se toliko pozurivati... Brzo je ama bas uvek i kuso. Kuse izjave, netacni podaci... kisa optuzbi i pretpostavki a od rada... ne videsmo ama bas nista... Ah, da... znamo i to... optuzujete i galamite da dobijete na vremenu da se ,,opravite,, kako i sta da cinite.No, nisu bas svi ispranog mozga , mnogi vide sta se kuva ... Ili pravdajte poverenje naroda ili priznajte da ne umete i necete... da nameru niste niti imali. Po obicaju u ovoj nasoj Srbiji, posle bitke svi su generali. Postujem ja, izgalasali su vas ... no na vasem mestu time se salila ne bih. Ponajmanje to treba samom gradskom vrhu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: