Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:26, 30. 10. 2019.

| Društvo

Toplana preuzima kotlarnicu KC Niš - za kvalitetnije grejanje i bolji kvalitet vazduha

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Toplana
Tek sledeće godine bi trebalo da je preuzmu; ilustracija; foto: JV-Lj. Jocić

Kotlarnicu niškog Kliničkog centra država je poklonila Nišu, a od januara sledeće godine, kada bi trebalo da je preuzme Gradska toplana, preko nje će se grejati sve javne i zdravstvene ustanove, kao i stambene zgrade u tom delu grada. Osim kvalitetnijeg grejanja, time bi se popravio i kvalitet vazduha, smatraju nadležni, jer će se mazut, lož ulje i ugalj zameniti prirodnim gasom.

Nedavno je na Gradskom veću usvojeno da Niš od države dobije kotlarnicu Kliničkog centra, koja će na inicijativu Toplane biti data ovom preduzeću da je koristi i preko nje zagreva širi krug oko ove zdravstvene ustanove.

Direktor Predrag Milačić objašnjava da ova kotlarnica sada zagreva skoro sve objekte Kliničkog centra, uključujući i novu zgradu, kao i Zavod za transfuziju i Studentsku polikliniku.

Svi ti objekti bi nastavili da se greju preko kotlarnice, sa idejom da se tu priključi celokupni konzum postojeće toplanine kotlarnice Čair (kupališni kompleks SC Niš, hala Čair, stadion, nova zgrada streljane), ali i Medicinska škola, Medicinski fakultet, Institut za javno zdravlje, Hitna pomoć, Dom studenata i menza pri MF, ATD - kaže Milačić.

Posebno je istaknuto da će kvalitet vazduha, koji je zagađen tokom zime, biti bolji kada sve ove, mahom zdravstvene ustanove, počnu da se greju na Toplanu koja koristi prirodni gas.

Milačić pojašnjava i zašto - jer svi objekti koji tek treba da se priključe na kotlarnicu kao energente trenutno koriste mazut, lož ulje ili ugalj.

Ne treba naglašavati koliko je prirodni gas ekološki prihvatljiviji energent od pomenutih. Naročito kad pričamo o lokaciji neposredne okoline kompleksa bolnice i velikog gradskog parka - dodaje Milačić.

Nova priključenja značila bi i iskorišćenje već postojećeg instalisanog kapaciteta u kotlarnici, ističe Milačić, a uštedelo bi se i u investicijama, koje bi inače morale da se izvrše u pomenutim objektima.

Ova ideja bi trebalo da se ostvari tek kada Toplana preuzme kotlarnicu, što je, kako kaže Milačić, planirano za početak januara 2020. godine. Nakon toga sledi potpisivanje ugovora o snabdevanju toplotnom energijom sa Kliničkim centrom, a potom i priključenja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kimi

    16:10 // 30. 10. 2019.

    Sve verujem ovima iz toplane. Ali, hajde da vidimo šta će biti i da li će se napokon uraditi nešto u Nišu po pitanju zagađenja vazduha.

  • Anci

    15:35 // 30. 10. 2019.

    Jel zna neko da mi kaze kada ce biti topli radijatori na Paliluli -Niš!? Danas je 30.10 a radijatori led ledeni, danas je hladno i napolju i unutra! U Duvanistu npr. su mlaki, cak su i ovih dana bili mlaki.

    • Toplanac

      16:23 // 30. 10. 2019.

      Pištovana Anči,
      Da li ste zvali pozivni centar toplane i raspitali se o eventualnom kvaru, ili ga prijavili? Zašto Vam je lakše da napišete komentar na portalu, nego da pozovete i informišete se iz prve ruke?
      Pozdrav

  • milorad

    11:48 // 30. 10. 2019.

    Sa stanovišta ekologije OK. Malo me zbunjuje darežljivost države prema gradu, ali ajd' da ne sitničarimo. Još nešto, sasvim dobronamerno. Ne prodavati delove - opremu, korišćenu za ugalj ili mazut. To kod nas često biva, obično za bagatelne pare. U ovom i ovakvom, politički i ekonomski turbulentnom svetu, očas se može ostati bez gasa /sporenje Rusa i Ukrajinaca/.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: