Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 29. 9. 2021.

| Društvo

Toplane na jugu Srbije spremne za grejnu sezonu, cene za sada neće menjati

Autor:T. T, M. M, Lj. F. i M. D.Izvor:Južne vesti
grejanje
Grejna sezona počinje od 15. oktobra; foto: JV

Grejna sezona na jugu Srbije i ove godine počeće 15. oktobra, a za nju je sve spremno u Nišu i Pirotu gde je završen remont, dok se Leskovcu i Vranju vrše poslednje pripreme. Iako se cene grejanja značajno razlikuju od grada do grada, u odnosu na prethodnu godinu gradske toplane ih neće menjati, a u slučaju da vreme to zahteva sa grejanjem će se početi i ranije.

Iz Gradske toplane Niš kažu da je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu i da su završene sve planirane stavke u Planu remonta, prvog i drugog nivoa prioriteta, kao i većina stavki trećeg nivoa prioriteta.

Funkcionalne probe sistema, takozvane “tople“ probe ćemo vršiti u periodu od 1. do 15. oktobra, kada spoljne temperature omoguće isporuku toplotne energije. U fazi “hladnih“ proba se nalazimo od početka septembra - navode iz niške Toplane.

Direktor niške Toplane Predrag Milačić kaže da su njihove stručne službe uradile kalkulaciju cena za nastupajuću grejnu sezonu, kojom predlažu pojeftinjenje fiksnog dela cene za 0,29 din/m2 grejne površine i poskupljenje varijabilnog dela za 0,08 din/kWh u odnosu na trenutno važeće cene.

Ipak, ističe da je to samo predlog, jer će o tome tek odlučivati Nadzorni odbor Toplane, potom nadležna Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj i na kraju Gradsko veće.

U slučaju niskih temperatura grejna sezona, po proceni energetskog subjekta ili po nalogu Gradskog veća, kaže, može da počne i ranije, ali ne pre 1. oktobra.

Ukoliko vreme to zahteva i JKP Gradska toplana Pirot biće u pripravnosti od 1. oktobra. Kako kažu, remont je završen, kontrolisane su sva merna mesta i energana 'Senjak".

Cene su nepromenjene, varibijalni deo cene gasa je 4,27 dinara po kilovat-satu, dok je cena fiksnog dela 46,30 dinara po kvadratu.

Obezbeđen je komprimovani gas, do Nove godine država ima zagarantovanu cenu gasa, iako se najavljuje povećanje cena gasa i mazuta. Cilj je da se cene zadrže na istom nivou i da se ne povećavaju cene, a ukoliko dođe do povećanje cena, očekuje se i reakcija države - objašnjavaju iz pirotske Toplane.

U Leskovačkoj toplani je, kažu, skoro sve spremno i vrše se poslednje pripreme.

Ostao nam je remont još jednog kotla. U kotlarnici ”Dubočica” kapacitet je 6,5 megavata i očekujmo da do 15. oktobra i on bude završen. To sigurno neće uticati na početak grejne sezone. Imamo dovoljno svih energenata, što se toga tiče na vreme smo se obezbedili i mirno čekamo početak grejne sezone - kažu iz leskovačke Toplane.

Cena grejanja u Leskovcu takođe ostaje nepromenjena, odnosno za stambene prostore je ona 83 dinara po kvadratu, dok je za poslovne objekte cena 100 dinara po kvadratu.

Ni vranjska Toplana Novi dom, neće za sada menjati cene grejanja, ali će po završetku grejne sezone odlučiti da li će u narednoj godini doći do poskupljenja.

Energent je mnogo poskupeo, ali ćemo videti u skladu sa tim kakva će biti zima, koliko grejnih dana ćemo imati, kakve temperature će biti, pa ćemo kada se završi grejna sezona uraditi analizu prvo i videti da li ćemo poskupljivati ili ne - objašnjava direktor toplane Goran Petrović

Cena grejanja u Vranju je sada 100 dinara po kvadratu za građane, a javne ustanove i preduzeća plaćaće 118,61 dinara.

Direktor Petrović ističe da će se punjenje instalacija raditi u subotu, a da će od 1. do 5.oktobra raditi hladnu probu, nakon čega će uslediti i topla proba.

Kaže da je Toplana obezbedila mazut za početak i da će ga na dalje sukcesivno nabavljati po potrebi, a da su ugovori sa dobavljačima su potpisani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    10:22 // 30. 9. 2021.

    Samo napred,gazite sigurno kroz zlatno doba.....pa kad imamo novca da vozimo kola,znači da smo ekonomski tigrovi,a kad se već "bahatimo"sa tim autima,onda je red da i grejanje poskupi.....da se ka pitam poskupeo bi ga 300%,jer bi narod i tad ćutao?,verujem da bi i da bi i dalje prvorodjeni bio jadan,jer ga "napadaju"sa svih strana.....

  • VAR tehnolog

    22:23 // 29. 9. 2021.

    U, naslovu pise da se cene nece menjati ! U, tekstu, niska toplana menja cene ?
    Malo koncetracije, tema je vrlo bitna, jer drugi objektivni mediji, javljaju, da se najavljuje povecanje .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: