Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 19. 1. 2023.

| Društvo

Topličani plivali za Časni krst u Prokuplju i Kuršumliji

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Plivanje za Bogojavljenski krst u Prokuplju i Kuršumliji
Oko 40-ak Prokupčana plivalo za časni krst u Prokuplju; Foto: Lj. M.

U Toplici se za Časni krst danas plivalo u Prokuplju na reci Toplici i u Kuršumliji na gradskom bazenu. Prvi do Časnog krsta u Prokuplju stigao je 25-godišnji Miloš Kiković, radnik Policijske uprave u Prokuplju, dok je u Kuršumliji brže od ostalih do krsta stigao 16-godišnji Mihajlo Vučković, inače i najmlađi takmičar u tom gradu.

U Prokuplju je plivalo četrdesetak najodvažnijih sugrađana, Milošu je ovo prvo učešće na trci za Bogojavljenje u tom gradu, ali ne i jedino jer je ranije plivao u Beogradu dok je studirao Policijsku akademiju. Miloš Kiković Miloš Kiković prvi doplivao do Časnog Krsta; Foto. Lj. M.

Puno mi znači, ne znam šta bih rekao. Moji motivi da danas plivam za Časni krst su vera i naša tradicija. Nadam se da će se svake godine okupljati sve veći broj ljudi. Meni ovo mnogo znači, ali smatram da nije važno ko je prvi stigo do krsta i da su svi koji su danas plivali pobednici - rekao je Kiković.

Među najhrabrijim Prokupčanima koji su po hladnom i kišovitom vremenu zaplivali danas na Toplici, našle su se i dve žene - Emilija Jeftić i Ana Stanković. Plivanje za Bogojavljenski krst u Prokuplju i Kuršumliji Ove godine se plivalo na Toplici; Foto: Lj. M.

Ovo mi je treći put da plivam, ali prvi put u Prokuplju. Velika je čast biti među ovim hrabrim momcima i ispoštovati tradiciju i naš praznik Bogojavljenje - naglašava Emilija Jeftić.

Plivanje se u Prokuplju organizuje od 2014. godine i do sada su do Časnog krsta stizali Stevan Gašević iz Prokuplja i to 3 puta 2014,2016. i 2017, Milan Bulajić iz Prokuplja 2015, 2018. godine je dobitnica i jedina žena koja se do tada takmičila Ivana Roganović, 2019. je pobedio Miloš Simić iz Blaca, 2020. je prvi do krsta stigao radnik Leonija Miljan Stevčić, a tradicionalno plivanje za Časni krst 2021. godine je otkazano zbog pandemije korona virusa, dok je prošle godine prvi bio 18-godišnji gimnazijalac Pavle Milanović. poklon sat Miloš je od lokalne samouprave od grada dobio ručni sat; Foto: Lj. M.

Kao i svake godine, organizatori Bogojavljenske trke su crkva Sveti Prokopije koja je pobedniku uručila zlatni krst, Grad Prokuplje je poklonio sat, a manifestaciju je pomoglo i Udruženje “Bog se javi” iz Prokuplja koje je obezbedilo medalje za sve učesnike.


Kuršumličani plivali na bazenu

Osam mladića iz Kuršumlje plivalo je za ovogodišnji Časni krst. Prvi je stigao 16-godišnjiMihajlo Vučković, koji je bio i najmlađi takmičar.

Ova manifestacija se u Kuršumliji organizuje 13. put, a najbržem plivaču su pripali novčana nagrada od 10.000 dinara i Časni krst. Plivanje za Bogojavljenski krst u Prokuplju i Kuršumliji U Kuršumliji plivalo 8 takmičara, najbrži Mihajlo Vučković; Foto: Lj. M.

Drugo mesto i 8.000 dinara osvojio je Stefan Ristović, dok je treće mesto i 5.000 dinara osvojio Mateja Janićijević.

Pre početka plivanja KUD "Bata Lačković" iz Kuršumlije odigrao je splet igara, a organizatori su bili Opština Kuršumlija i Turistička organizacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojkan starosedelac

    16:27 // 19. 1. 2023.

    Ko je vlast i ko vodi ovaj grad, sačuvaj bože. Imate li Vi, aman neke druge ljude, obrazovanije, vrednije, bolje. Kad će lokalni izbori, da oteramo ove na smetlište.

    • Djenka

      18:29 // 19. 1. 2023.

      Pazi ovo,u maloj kursumliji pored casnog krsta davali i nagrade od 10.000,a u nasem prokuplju GRADU u vreme blagostanja, nagrada je slikanje sa glavnom facom grada,vozacem,majstorom i badzom,odnosno predsednikom skupstine.Ovo je jad i beda.

  • Major

    16:01 // 19. 1. 2023.

    Simon i Fica jel bili? Ili bar Miladin?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: