Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 30. 3. 2020.

| Društvo

Toplički centar podneo krivičnu prijavu protiv Vučića i Malog jer nisu bili u samoizolaciji

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Vučić
Prekršio mere samoizolacije; foto: Vanja Keser

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali nedavno su bili u Mađarskoj, u vreme kada su na snazi bili vanredno stanje i mere samoizolacije. Pošto se oni po povratku iz inostranstva nisu izolovali, već je Vučić držao i konferencije za novinare, Toplički centar za demokratiju je protiv njih podneo krivične prijave. Traže i smenu ministra Vulina zbog političke kampanje koju vodi usred vanrednog stanja.

22. marta Vučić i Mali posetili su predsednika Mađarske Viktora Orbana, ali su po povratku u zemlju nastavli da se ponašaju i rade kao da nisu došli iz inostranstva čime su prekršili meru samoizolacije koja važi za sve građane koji u vreme vanrednog stanja uđu u Srbiju.

Mnogi građani koji se nisu izolovali završili su u zatvoru, a u Dimitrovgradu je jedan od njih osuđen na 3 godine zatvora.

Ipak, Vučić i Mali čak drže i konferencije za medije.

Sve to je nateralo Toplički centar za demokratiju da protiv ovih funkcionera podnese krivične prijave.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneta je krivična prijava zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248. KZ. Tužilaštvu je predloženo da se prijavljenim licima odmah odredi pritvor s obzirom da njihovo pojavljivanje u javnosti predstavlja osobitu okolnost koja ukazuje da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo - kažu u Topličkom centru.

Oni su pozvali nadležne da da se Aleksandar Vučić i Siniša Mali, nakon okončanog postupka, oglase krivim i osude na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine, budući da se radi o licima koja kroz sredstva javnog informisanja pozivaju građane da se pridržavaju mera samoizolacije, a sami krše te iste mere.


“Hitno smeniti Vulina”

vulin U jeku pandemije Vulina zanima lični rejting; Foto: V. KeserToplički centar za demokratiju je osnivač i član Koalicije za nadzor javnih finansija, koja se godinama unazad bavi procedurom i zakonima koji se tiču javnih nabavki, a oni su zauzeli zajednički stav da ministar Vojske Aleksandar Vulin hitno treba biti smenjen zbog političke kampanje koju vodi usred vanrednog stanja.

Nosilac visoke javne funkcije, u ovom slučaju ministar Vulin, koji u vreme vanrednog stanja vodi sramnu političku kampanju i budžetska sredstva troši na trivijalni politički marketing i merenje sopstvene popularnosti, nije dostojan poverenja građana - kažu u Koaliciji.

Naime, Ministarstvo odbrane pokrenulo je 25. marta 2020. godine, za vreme trajanja vanrednog stanja, postupak javne nabavke „Usluga ispitivanja rejtinga ministra“.

Kako Vojska kaže u saopštenju, spornu nabavku raspisala je Uprava za odnose sa javnošću uz napomenu da takvu uslugu pribavlja već 10 godina.

Nabavka za 10 godina nikada nije bila kritikovana osim od kada je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ove usluge pribavljaju se na godišnjem nivou i nabavka je uvrštena u Godišnji plan javnih nabavki Ministarstva odbrane za 2020. godinu koji je donet početkom godine, a njeno pokretanje planirano je za mart mesec - piše u saopštenju.

Dodaju i da su negativni komentari i osude ovog poteza Vojske Srbije od strane uduruženja, građana i medija zapravo planirana i naručena kampanja koja se vodi protiv ministra Vulina.

dobrasinovic Dobrašinović: Neka MO kaže ko je naručio kampanju?; foto: JVJedan od članova i osnivača pomenute koalicije i prvi čovek Topličkog centar za demokratiju Dragan Dobrašinović traži od Vojske da kažu ko je naručio kampanju.

Ko je to naručio i ko je isplanirao tu kampanju protiv ministra? Eto, neka nam kažu iz Ministarstva samo to. Suština je da takva istraživanja uopšte ne treba da se rade. Taj novac nikada nije trebao da bude trošen za te namene. I to što to rade i drugi ministri to ne čini njihovu odgovornost manjom. To nije trošenje u interesu javnosti, jer ne postoji konkurentno ministarstvo s kojim bi morao da se meriš i upoređuješ - kaže Dobrašinović.

Raspisana javna nabavka je male vrednosti, pa će tako Ministarstvo vojske, u jeku pandemije, platiti nekoj agencij do 500.000 dinara koja će se baviti analizom popularnosti Aleksandra Vulina o trošku svih građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    13:00 // 2. 4. 2020.

    E moj sasa.Neka se on bori kao covek za nas,lalvovi se bore u africkim stepama a i lavovi jedu i napadaju ljude.U zooloskim su vrtovima uvek u kavezu zbog bezbednosti ljudi.LJudi ih gledaju a ne dodiruju.

  • Vladana Mitrovvic

    08:57 // 2. 4. 2020.

    Zanima ne samo da li bi u najdemokratskijoj zemlji na planeti SAD-u smeli da tuze Trampa sto se sastao sa Putinom?I da li bi smeo ruski narod da pisne sto im predsednik ne nosii zastitnu opremu?Dali bi smeli nesto protiv Putina kog velika vecina dize na pijedastal?

  • Brrrrrrr

    12:04 // 31. 3. 2020.

    Znam te iz Toplice i kobajagi fonda! Neradnici kojima smeta neustrasivost našega Precednika! Da to služba apsi!!! Jer služba će dobije stanove u novogradnji, ispod cene!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: