Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 10. 9. 2019.

| Društvo

Toplodolci i dalje na barikadama, imaju podršku i opozicije

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Na mostu postavljene barikade
Na mostu postavljene barikade; foto: N. R.

Kako se ne bi ponovila situacija iz sela Rakita gde su radovi na mini-hidroelektrani pri kraju, Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je “vanredno stanje” na toj planini, zbog kako navode, nepoštovanja zakona i Ustava.

Već 5 dana Toplodolci, potpomognuti građanima iz cele Srbije, dežuraju na mostu koji je na ulazu u selo isčekujući dolazak investitora koji se, i pored najave da će krenuti sa radovima 5. septembra, i dalje nije pojavio u ovom staroplaniskom selu.

U Savezu mesnih zajednica Stare planine kažu da je scenario iz Rakite, gde su razoreni put i imanja, gde je došlo do klizišta i gde su zgrade i ljudi ugroženi, moguć i u selima na Staroj planini.

Javnost je već upoznata sa slučajem u selu Rakita, kada država nije preduzela korake da spreči nelegalne radnje, uprkos pravnosnažnoj odluci inspektora za zaštitu životne sredine. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu, na reci Jelovici, kao i na još 50 lokacija u Parku prirode Stara planina - navodi se u saopštenju.

Za pomoć se obraćaju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a naredni protest u Beogradu zakazan je upravo ispred zgrade Predsedništva. Svakodnevne straže se nastavljaju Svakodnevne straže se nastavljaju; foto: N. R.

Javno ga pozivamo da konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela. Da li je bogaćenje pojedinca dovoljan razlog da se unište najlepša srpska sela, reke, planinski potoci i šume u prvim zonama zaštite? - pitaju se staroplaninci.

Kako bi sprečili investitora da započne sa radovima na mini-hidroelektrani u selu Topli Do, pored straža, na ulazu u selu postavljaju se i barikade koje bi sprečile prolazak mehanizacije.


Podrška i od pirotske opozicije

Da podržavaju mirne proteste meštana sela Topli Do, saopštavaju iz opozicione Grupe građana "Najbolje za Pirot", koj ima 3 odbornika u lokalnom parlamentu.

Aktivno učestvujemo, kao i do sada, u borbi protiv izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana na Staroj planini. Bićemo zajedno sa meštanima staroplaninskih sela na protestima i u Skupštini grada, sve dok iz prostornog plana Pirota ne budu izbačene sve lokacije za izgradnju mini-hidroelektrana koje su ubice reka Stare planine - kažu u opoziciji.

Imaju i obećanje za građane Pirota, tvrde da neće dozvoliti izgradnju ni jedne derivacione mini-hidroelektrana na teritoriji Pirota.

Podsetimo, podršku meštanima staroplaninskog sela pružili su i iz Inicijative Ne davimo Beograd, a meštani sela i ekološki aktivisti iz Pirota i cele Srbije organizuju svakodnevne straže u ovom staroplaninskom selu kako bi sprečili početak radova.

Ranije, 2. septembra, izbio je požar u selu Topli Do i izgorela je kuća 35-godišnjeg meštanina, u kojoj je bio smešten investitor mini-hidroelektrane. Situacija u selu Topli Do je uzavrela nakon posete investitora - došlo do verbalnog sukoba između njega i meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Prilikom boravka u selu, Josić se nalazio u kući koja je sada izgorela, odakle je, uz asistenciju policije, napustio selo, ali je najavio početak radova i pored protivljenja lokalnog stanovništva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miladin Ladim

    22:50 // 10. 9. 2019.

    Vladane javi se!

  • Milos D.

    20:39 // 10. 9. 2019.

    Da li ste ikada culi opoziciju da kaze: "ako dodjemo na vlast zabranicemo MHE, vratiti aerodrom Nišu, uvescemo vecinski izborni sistem, porusicemo kuce na Savskom nasipu, legalizovacemo marihuanu, ocisticemo reke, zabranicemo pusenje u zatvorenom prostoru na javnim mestima, subvencionisacemo grejanje na pelet, gas, solarnu energiju". Nikada opozicija nije obecala promenu - samo zeli da bude vlast.

  • Vuk Stankovic

    15:29 // 10. 9. 2019.

    Opozicija neka prošeta ovo je narodni i prirodan bunt...podrška za branitelja prirode..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: