Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 27. 2. 2019.

| Društvo

Toplodolci na Staroj planini protive se gradnje mini-hidroelektrane u njihovom selu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Topli Dol novi epicentar borbe protiv MHE?
Topli Do novi epicentar borbe protiv MHE?; foto: Lj. F.

Prilikom posete investitora Dragana Josića selu Topli Do, koji želi da u ovom staroplaniskom selu izgradi mini-hidroelektranu, došlo je do žučne rasprave sa meštanima i aktivistima Inicijative "Odbranimo reke Stare planine", a na poziv investitora morala je da reaguje i pirotska policija. Dok iz Inicijative ORSP kažu da neće dozvoliti početak gradnje MHE, Josić kaže da ima sve potrebne dozvole i da je početak gradnja planiran na proleće.

Bunt protiv gradnje mini-hidroelektrana iz sela Rakite, po svemu sudeći preseliće se u pirotsko selo Topli Do, gde je najavljena gradnja nove hidroelektrane, a sve nakon posete invesitora ovom selu.

Aleksandar Panić iz Inicijative ORSP kaže da je stav svih meštana ovog sela da se protive izgradnji MHE.

Meštani su rekli investitoru da on nije dobrodošao, ni on ni njegova mini-hidroelektrana. Ako u međuvremenu ne reaguju institucije ove zemlje, dežuraćemo kao što dežuramo u Rakiti - kaže Panić.

Investitor Dragan Josić je sa svojim saradnicima posetio selo da bi im saopštio argumente za gradnju MHE, ali su se oni okupili, potpomognuti aktivistima Inicijative, da mu kažu da se protive toj ideji. Investitor tvrdi da ima sve dozvole Investitor tvrdi da ima sve dozvole; foto: printscreen

Jasan je stav mesne zajednice da se ne gradi MHE u njihovom selu. Svi meštani Toplog Dola su se potpisom izjasnili da ne žele gradnju. Grad mu je dozvolio da on gradi, iako su ranije pominjali da oni nemaju veze gradnjom MHE - poručuje Panić.

Dragan Josić kaže da njegova firma Gornjak poseduje sve potrebne dozvole i pozitivna mišljenja nadležnih institucija, te da je gradnja planirana za početak proleća.

Otišli smo da upoznamo meštane sa našim pogledom izgradnje mini-hidroelektrane. Imamo sve potrebne dozvole, kupili smo plac i spremamo se za gradnju. Za poslednjih 5 godina smo sakupili sve dozvole, a pre mesec dana smo dobili zadnju dozvolu - kaže Josić.

Dodaje da ga bunt meštana i aktivista neće naterati da odustane od gradnje, te da u proteklih 5 godina od kada su krenuli sa ovim projektom, nije bilo otpora meštana.

Iz ove Inicijative nagovaraju ljude iz sela da nam ne dozvole gradnju. Sa projektom smo počeli pre 5 godina, meštani su upoznati i nisu se bunili do sada. Ja se njih ne plašim, nemam ni jedan motiv da odustanem od te lokacije. Konstantno me vređaju na društvenim mrežama, ovo više nije normalno. U nedelju su me okružili, vređali, preprečili mi put - kaže Josić.

Ipak, osim teških reči koje su pale tom prilikom, nije došlo do ozbiljnijeg incidenta, a na poziv investitora došla je i policija koja je sačinila zapisnik.

Selo Topli Do nalazi se u zaštićenom području Parka prirode Stara planina, a ako se ostvari namera investitora višak vode Rekitske reke će u dužini od oko 2,5 km biti stavljen u cev.


Pirotska opozicija: Grad sarađuje sa investitorima

Opoziciona odbornička grupa u lokalnom parlamentu Najbolje za Pirot koja se protivi izgradnji derivacionih MHE na Staroj planini poručuje da je novonastala situacija u selu Topli Do rezultat saradnje vladajuće većine i gradonačelnika Pirota Vladana Vasića sa investitorima.

Izdavanje građevinske dozvole za ovu MHE ne bi bilo moguće da načelnik gradske uprave Dragan Stanković nije sačinio ugovor sa investitorom Josićem o uspostavljanju prava službenosti za trasu podzemnih kablova i cevovoda - poručuju iz koalicije.

Kao kažu, na ovaj način će seoski put koji ih spaja sa Babinim zubom biti raskopan i onemogućio bi meštane da odlaze do svojih imanja.

Od gradske uprave traže da se pod hitno objave svi ugovori o davanju zemljišta investitorima za MHE na području Pirota. Pirot ugovorio službenost prolaza Pirot ugovorio službenost prolaza; foto: printscreen

Želimo da se zaustavi svako dalje izdavanje zemljišta za izgradnju ovakvih štetnih objekata i da se odmah preduzmu sve potrebne aktivnosti od strane gradonačelnika i nadležnih u Gradskoj upravi za pokretanje postupka brisanja svih lokacija iz Prostornog plana Grada Pirota za izgradnju derivacionih MHE - poručuju iz opozicije.

Načelnik Gradske uprave Dragan Stanković kaže da investitor ima sve potrebne dozvole, te da su morali da mu izdaju i ovaj dokument.

Dozvole za zaštićena područja izdaje Ministarstvo građevinarstva, a ne mi. Službenost prolaza je najmanje važan dokument, investitor ima sve lokacijske uslove i dozvole, nismo mogli da ne izdajemo ovo rešenje - kaže Stanković

Poručuje da su poslati razni zahtevi nadležnima u državi da se sagleda Prostorni plan grada Pirota i katastar mini-hidroelektrana, tali da je po ovom pitanju nadležna republika, a ne grad Pirot.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan r

    18:50 // 28. 2. 2019.

    Sto ne prave u Beograd na Dunav nego dolaze kod nas,imate vece reke vise vode pa gradiite tamo

  • Mirko

    15:48 // 28. 2. 2019.

    Sta ce biti sa onim najlepsim vodopadima oko sela Topli Do? Jeste li normalni? Ajde okomite se na nesto drugo, sinovi udbe, ostavite nam reke!

  • Драган Шабац

    08:12 // 28. 2. 2019.

    Око овога се треба борити да хахати инвеститири не уништавају природна дибра, јер је воде све мање. Пилиција треба да спречи сукобе, а не да уводи багере у "посао". Гандијевски ненасилни отпор народа је пирука свима.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: