Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:11, 10. 10. 2019.

| Društvo

Toplodolci ostaju na stražama - proglasili slobodnu ekološku zonu u selu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Straže na mostu ostaju
Straže na mostu ostaju; foto: JV/Vanja Keser

Zbog toga što, uprkos obećanjima predsednika države i lokalne samouprave, još nisu preduzeti konkretni koraci da se zaustave aktivnosti investitora mini-hidroelektrana na Staroj planini, meštani Toplog Dola kažu da samoinicijativno proglašavaju moratorijum na sve MHE i slične projekte na svojoj teritoriji.

Nakon najnovijih dešavanja u ovom staroplaninskom selu i sukoba sa investitorom, koji je on ocenio kao linč, meštani kažu da će do zakonskog rešenja ovog pitanja ostati u pripravnosti, a danonoćne straže će ostati mostu.

Kod nas se na Staroj planini kaže - “čovek se drži za reč, a vo za rogove”. Uprkos deklarativnim obećanjima predsednika države i lokalne samouprave, niko nije preduzeo konkretne korake da se aktivnost investitora zaustavi. To pokazuju najnoviji incidenti u opštini Brus, ali još i više prepad investitora na naše selo - saopštavaju Toplodolci.

Danonoćne straže na mostu traju već 37 dana, a meštani su, u dogovoru sa ljudima i organizacijama koje ih podržavaju, proglasili “Slobodnu eko-zonu Topli Do”.

Mi uvodimo moratorijum za sve MHE i slične projekte koje narušavaju prirodu i život ljudi na našoj teritoriji. Dozvole za bilo kakvu gradnju u ataru sela će do uvođenja reda davati samo okupljeni narod na Trgu slobodnih reka, uz konsultaciju najvrsnijih stručnjaka iz oblasti arhitekture i zaštite prirode - kažu meštani.

Umesto gradnje mini-hidroelektrana, na Staroj planini treba da se razvija turizam i stočarstvo, dodaju, kako bi privukli mlade i kreativne ljude da započnu posao u ovoj oblasti. Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine; foto: JV/Vanja Keser

To su, po nama, razvojne šanse ove planine. Još jednom da ponovimo - nisu nam potrebne naše reke sahranjene u cevima zarad zanemarljive količine kilovata električne energije. Mi smo već na biološkom minimumu. Ne želimo da nam i reka presuši. Nama su potrebni putevi jer smo odsečeni od sveta - kažu Toplodolci.

Podsetimo, investitor Dragan Josić rekao je da odustaje od gradnje MHE u ovom selu, nakon sukoba u kome su učestvovao sa svojim obezbeđenjem i meštanima.

Meštani Toplog Dola poručili su da će barikada na mostu u selu sa stražama koje traju danonoćno nešto više od mesec dana ostati do ispunjenja obećanja predsednika Srbije o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za MHE.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boris

    10:56 // 11. 10. 2019.

    Otcepljenje je spas. Reci NE vlastima u Beogradu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: