Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 9. 6. 2023.

| Društvo

Tradicionalna planinarska akcija u “sokobanjskom San Marinu”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Vrmdža (1)
Iz Niša se organizovano kreće u subotu u 7 ujutru; foto: Planinarsko društvo "Preslap"

Rekreativno-planinarska akcija prelaska kružne staze oko sela Vrmdža, kod Sokobanje, koja se organizuje po 9. put, biće održana u subotu, 10. juna, polaskom u 9:30 sa brda Crkovac, kod crkve Svete Trojice i muzije sela Vrmdža, koji popularno nazivaju “sokobanjski San Marino”.

Vrmdža Na Vrmdžanskom jezeru, učesnici će biti podeljeni u dve grupe; foto: Planinarsko društvo "Preslap" Nakon polaska, organizatori iz lokalne samouprave Sokobanje i Udruženja "Lokalna akciona grupa Rtanj" najavljuju da će planinari i rekreativci prvo doći do centra sela, stene Latin grad do Vrmdžanske reke i dodaju da će odatle učesnici uz desnu obalu reke uzvodno doći do čuvene deda Mijine vodenice i izvora reke, gde se nalazi i pijaća voda.

Na Vrmdžanskom jezeru, učesnici se dele u dve grupe. Jedna grupa se vraća u Vrmdžu, penje se na stenu Latin grad i spušta do školskog dvorišta, na ručak, koji je besplatan. Ova grupa tako prelazi 9 kilometara. Druga grupa produžava dalje i u svom kretanju opisuje pun krug oko sela Vrmdža. Sa jezera, produžava se ka prevoju Oblozi, odakle se skreće naglo na jug i trasa vodi do Vrmdže - kažu organizatori.

Vrmdža (7) Akcija će se završiti besplatnim ručkom u školskom dvorištu, te organizatori kažu da je potrebno da svi učesnici ponesu pribor za jelo i porcije; foto: Planinarsko društvo "Preslap" Akcija će se završiti besplatnim ručkom u školskom dvorištu, te organizatori kažu da je potrebno da svi učesnici ponesu pribor za jelo i porcije.

Za rekreativce i planinare iz Niša, odlazak na ovu akciju organizuje Planinarsko društvo “Preslap”. Polazak za Vrmdžu je u subotu, 10. juna u 7 sati sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza su 900 dinara i možete se prijaviti na brojeve telefona 062205977 ili 0642634692 - navode organizatori.

Vrmdža (3) Ostale poznate stene Vrmdže su Vidikovac, Sokolovica, Devojački kamen i Nikolin kamen; foto: Planinarsko društvo "Preslap" Selo Vrmdža nalazi se na između Sokobanjske kotline i Crnorečke kotline, i na razdelnici između Balkanskih i Karpatskih planina, te je Vrmdža i najjužnije selo Karpata.

Vrmdža je opasana stenama, koje su kroz istoriju bile i prirodna zaštita ovog sela, kažu organizatori i dodaju da je simbol sela stena Latin grad, na kojoj je od antičkog doba do 1413. godine postojalo utvrđenje, čiji se ostaci i danas mogu videti.

Ostale poznate stene Vrmdže su Vidikovac, Sokolovica, Devojački kamen i Nikolin kamen. U okolini Vrmdže nalazi se i malo, ali prirodno jezero.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:31 // 12. 6. 2023.

    Mislim da se mestani Vrmdze, koji su pobegli u neki,drugaciji, nacin zivota i ne raduju mnogo, sto im se priredjuju nekakve " akcije" ! Plase se ljudi " zlatiborizacije" ovog divnog sela i pokusavaju da sacuvaju esincionalnu Vrmdzu !
    Taj koji poredi San Marino i Vrmdzu, ocigledno i ne zna gde je ta drzava i na cemu pociva ! Ali,lepo zvuci !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: