Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 28. 2. 2020.

| Društvo

"Transparentnost Srbija": Javna preduzeća se pozivaju na izmišljene razloge za poslovne tajne

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
transparency
Izmišljeni izgovori za poslovne tajne; foto: flickr.com/FreePress

Nema opravdanosti za skrivanje informacija o poslovanju javnih preduzeća, naglašavaju iz "Transparentnosti Srbija", a razloge za skrivanje smatraju izmišljenim. Situaciju sa otvorenošću javne uprave u Nišu vide kroz prizmu istraživanja indeksa transparentnosti za 2019. godinu, na kojoj je grad Niš zauzeo 106. od 145 lokalnih samouprava, zbog čega su Gradu uputili preporuke za poboljšanje transparentnosti.

Programski direktor "Transparentnosti Srbija", Nemanja Nenadić ne vidi opravdanost u potezu čelnika Tržnice da poslovanje ovog javnog preduzeća sakrije od javnosti i kaže da nije dovoljno reći da je nešto tajna, već mora da se dokaže da je tajnost opravdana.

Direktor javnog preduzeća bi trebalo da da informacije o poslovanju preduzeća, koje naravno nije ni trebalo da uskrati jer tu je reč o podacima koji nema razloga da predstavljaju tajnu kada je reč o javnom preduzeću - dodaje Nenadić.

transparenstnost Nenadić kaže da su Gradu date preporuke; foto: MCBGovoreći o opravdanosti skrivanja informacija, Nenadić kaže da je sasvim sigurno trebalo makar bolje obrazložiti takvu odluku i da suštinski takve informacije nisu ni mogle da budu tajna.

To nažalost nije jedini primer, ima i drugih javnih preduzeća koje se pozivaju na neke izmišljene razloge da čuvaju tajnost svojih informacija, zato je i bitno da se Zakon o dostupnosti informacija ne menja, već da javna preduzeća budu zakonom obuhvaćena. Bili su svojevremeno neki pokušaji da se deo preduzeća u državnom vlasništvu izuzme iz primene zakona. - objašnjava Nenadić.

Na podsećanje da načelnik Gradske uprave Niš ne odgovara na pitanja novinara, Nenadić kaže da se njihovo istraživanje ne bavi odnosom gradskih vlasti prema medijima, već se bavi transparentnošću informacija koje su dostupne svim građanima.

Za njega je, dodaje, novina da se Niš prijavio kao zainteresovan kako bi poboljšao svoj “skor” iz 2019. godine.

Mi smo Nišu dali preporuke i nadamo se da oni rade na njihovom sprovođenju. Konkretnije, ukazali smo im kako mogu da reše one tačke koje su im bile slabe u istraživanju indeksa transparentnosti iz 2019. godine - pojašnjava Nenadić.

sajt Error; foto: printscreen

Priliku da Grad reši dobar deo problema Nenadić vidi u izradi novog gradskog sajta, koji je inače nedavno promenjen, ali i koji pri pokušajima da se pristupi pojedinim delovima sajta odlazi na staru verziju ili umesto sadržaja stranice izbacuje grešku.

Podsetimo, sa sastanka predstavnika gradske uprave sa predstavnicima USAID-a i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, a na kome nije prisustvovao gradonačelnik, izostala su konkretna rešenja za unapređenje transparentnosti javne uprave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    14:47 // 29. 2. 2020.

    Не чудите се грађани већ тражите празну столицу у Управним одборима и контролише токове свог новца који сте дали на располагање .

  • Don Kihot

    09:53 // 29. 2. 2020.

    Kakav apsurd.

    U imenu samog preduzeca stoji "Javno" a da ne pricam o tome sto su duzni da svaki dinar javno pravdaju. Inace, mislim da se pravno zna kako i za sta se proglazava tajna od vaznosti preduzeca, ali ...

  • Edukator

    03:53 // 29. 2. 2020.

    Poslovna tajna, kako bi moglo da se mulja, to im je samo ograda kakva poslovna tajna za komunalna preduzeca i kakvo reklamiranje za ista kad su u monopolskom polozaju, ipak mora lustracija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: